Svi sektori u Velikoj Britaniji suočavaju se s nedostatkom radne snage

Svi sektori u Velikoj Britaniji suočavaju se s nedostatkom radne snage

Nedostatak osoblja širi se iz sektora prijevoza, poljoprivrede i ugostiteljstva u gotovo sve dijelove ekonomije, stvarajući ozbiljan pritisak na srednja preduzeća u Velikoj Britaniji, upozorilo je novo istraživanje koje prenosi The Guardian.

Više od četvrtine od 500 anketiranih kompanija reklo je da je nedostatak osoblja veliki pritisak na njihovu sposobnost da rade na normalnom nivou, a smanjenje zaliha, zbog poremećaja u lancu snabdijevanja, šteti njihovom poslovanju.

Dok su neke kompanije razmišljale o smanjenju proizvodnje, druge su planirale povećanje cijena, što je dovelo do zabrinutosti zbog rastuće inflacije kako se približava božićni period trgovanja. Skoro petina ih je rekla da povećavaju plate kako bi privukli novo osoblje, dok su drugi uveli dodatne pogodnosti kako bi namamili radnike.

No, u izvještaju, koji je objavila računovodstvena i savjetodavna kompanija BDO, navodi se da bi udarni efekti za potrošače mogli biti znatni, pri čemu je gotovo jedna trećina preduzeća rekla da bi cijene morale porasti u sljedećih od tri do šest mjeseci.

Više od jedne trećine kompanija u istraživanju reklo je da su također smanjile vrste proizvoda i usluga u ponudi, a trećina planira učiniti isto u sljedećih mjesec dana, osim ako se situacija radikalno ne poboljša. Sličan udio očekuje da će to dugoročno utjecati na raspon dionica.

Preduzeća su krivila pandemiju i Brexit za nedostatak inozemnih radnika, a 38 posto je reklo da nedostatak regionalnih talenata šteti njihovoj sposobnosti da zapošljavaju prijeko potrebno osoblje.

“Brexit, pitanja globalnog lanca opskrbe i Covid-19 stvorili su savršenu oluju za britanska preduzeća”, rekao je partner BDO-a Ed Dwan.

Nakon što su se izborila s izazovima pandemije i nadala se nekom predahu preduzeća su se suočila s većim poremećajima, a u gotovo svim sektorima prijavljen je nedostatak osoblja.

“Ovo je doba preokreta, a izazovi s kojima se suočava pokretač britanske ekonomije ukazuju na dug put pred nama”, rekao je Dwan.

Istraživanje otkriva izazove s kojima se suočavaju svi slojevi britanskog poslovanja. Nedostatak vozača teretnih vozila već je rezultirao nestašicom goriva u cijeloj zemlji, dok su velike kompanije, poput Tesca, prošle sedmice upozorile da bi nedostatak radne snage mogao dovesti do ispražnjenih polica supermarketa i panike u kupovini uoči Božića, osim ako vlada ne ublaži imigracijska pravila.

Vlada premijera Borisa Johnsona od tada je uvela vize za hitne slučajeve, koje će omogućiti da potencijalnih 300 vozača koji dovoze gorivo odmah dođe i ostane do kraja marta, a potencijalnih 4.700 vozača teretnih vozila doputovat će od kraja oktobra i ostati do kraja februara sljedeće godine.

Na drugom mjestu je ugostiteljski sektor, koji također pati od nedostatka radnika, jer je svako šesto radno mjesto trenutno upražnjeno, prema najnovijem istraživanju poslovnog povjerenja konsultantske kuće CGA i firme za tehnološke usluge Fourth.

Samo 18 posto od 200 preduzeća u industriji restorana, pivnica i barova izjavilo je da je uvjereno da će moći zaposliti i zadržati osoblje potrebno za vođenje svojih poslova. To je dramatičan pad u odnosu na 67 posto njih koji su se prije samo tri mjeseca osjećali sigurnima u vezi s tim.

Oko dvije trećine je reklo da ove godine očekuje veću stopu zapošljavanja osoblja nego što je uobičajeno te su se već borili s izostancima, navodeći da je u prosjeku oko 6 posto osoblja trenutno u izolaciji zbog stalnog rizika od Covida.

Nedostatak osoblja prisiljava preduzeća da pojačaju napore za privlačenje i zadržavanje osoblja, pri čemu je tri četvrtine reklo da nude bolje plate, dok je dvije trećine “pokušalo njegovati odgovarajuću kulturu rada” kako bi zadržalo radnike. Šefovi koji su povećali plate rekli su da je to povećanje bilo u prosjeku za 11 posto za sadašnje osoblje te za 13 posto za nova zapošljavanja.

U izvještaju se navodi da će veće plate donijeti dodatne troškove za ugostiteljski sektor, koji se već suočio s rastom troškova hrane, pića, opskrbe i komunalnih usluga.

Jedan od direktora CGA Karl Chessell rekao je da brojke ilustriraju punu veličinu krize zapošljavanja i zadržavanja ugostiteljskog sektora te pozvao na podršku vlade.

“Hiljadama preduzeća sada kritično nedostaje osoblja, dok se mnogi od onih, koji imaju dovoljno radne snage, bore da je zadrže. Brzo rastući troškovi plata prijete ometanju oporavka industrije, a stalna, ciljana podrška vlade hitno je potrebna za rješavanje problema”, rekao je Chessell.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica