Portal 072info

Svi stadioni Premijer lige BiH imat će reflektorsku rasvjetu naredne sezone

Nogometni savez BiH je u augustu 2017. godine pokrenuo Projekt unapređenja reflektorske rasvjete na stadionima Premijer lige BiH. Neposredni povod je bila hitna rekonstrukcija rasvjete na stadionu Grbavica za potrebe odigravanja kvalifikacione utakmice između BiH i Belgije. Međutim, u NS BiH su već razmišljali da to iskoriste kako bi se susreti Premijer lige BiH mogli igrati u noćnim terminima, posebno u ljetnim mjesecima kada uslovi za odigravanje utakmica u dnevnim terminima, na pojedinim stadionima, postaju skoro nemogući.

“Smatrali smo da večernji termini u ljetnim mjesecima mogu svakako povećati i posjetu stadionima i uticati na povećanje gledanosti utakmica Premijer lige”, poručili su iz Saveza.

Osigurali su nabavku i montažu reflektorskih tijela te smo uradili i fotometrijski proračun za svaki stadion, a klubovi i lokalne zajednice su trebale da pripreme izradu i montažu trafo stanica, reflektorskih stubova s temeljima i razvod elektroinstalacija.

Za taj projekat NS BiH je dobio podršku od FIFA Forward programa u iznosu od 1,3 miliona dolara. Zaključili smo ugovor sa Philipsom za nabavku minimalno 950 rasvjetnih tijela tipa ArenaVision MVF403 MHN SA 2000W/956 SI koji bi se montirali na odabranim stadionima, odnosno onim stadionima koji su dobili podršku lokalnih zajednica i sa kojima je NS BiH potpisao ugovor o zajedničkoj realizaciji.

Rok za realizaciju kompletnog projekta je juni 2020. godine, a Izvršni odbor je u skladu s tim propisao da reflektorska rasvjeta od sezone 2020/21. bude obavezujući uslov za odigravanje utakmica na premijerligaškim stadionima.

U toku ove godine završena je rekonstrukcija postojeće rasvjete na stadionima Pecara u Širokom Brijegu i Pod Bijelim brijegom u Mostaru. U toku su pripreme za montažu stubova i instalacija na Gradskom stadionu u Bijeljini, a montaža je planirana za sedam dana. U završnoj su fazi pregovori sa gradom Tuzla i FK Sloboda oko rekonstrukcije reflektorske rasvjete na stadionu Tušanj. FK Velež je potpisao ugovor za isporuku stubova reflektorske rasvjete za početak 2020. godine, a za kraj mjeseca novembra je planiran početak radova na izradi temelja za te reflektorske stubove.

NS BiH je potpisao ugovor o realizaciji projekta sa gradom Prijedor i Rudar za proljeće naredne godine, a prema informacijama koje su dobili u ovom trenutku se radi i na planiranju sredstava u budžetu grada za 2021. godinu.

Općina Kakanj i FK Mladost bi trebali do kraja mjeseca potpisati ugovor sa NS BiH oko realizacije ovog projekta koja bi počela u proljeće naredne godine, kao u slučaju Grada Prijedora.

Na čekanju su aplikacije FK Borac iz Banja Luke i FK Slavija iz Istočnog Sarajeva.

“Dinamika sadašnjih aktivnosti i potpisane obaveze od klubova i lokalnih zajednica garantuju da ćemo u sezonu 2020/21. ući sa stadionima koji će imati reflektorsku rasvjetu u skladu sa UEFA standardima”, poručuju iz Saveza.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 9
    Shares