Portal 072info

SVI SVETI: Vrijeme za razmišljanje o svetosti i dobroti

Zenica

Širom svijeta, danas katolici, obilježavaju svetkovinu Svi sveti, za njih izuzetno bitan dan. Ova svetkovina i značenje samog dana se obilježava u znak sjećanja na sve one koji su ispunili svoju vjersku zadaću – bili sveti kao što je svet i sam Bog.

Svetkovina Svi sveti datira iz IV stoljeća, a na današnji dan se obilježava od 835. godine, kada ju je na taj dan premjestio papa Grgur IV zbog prikladnosti da se nakon završene žetve i berbe lakše osiguraju hrana i piće za mnoštvo hodočasnika koji su dolazili u Rim.

Misao na Sve svete potiče vjernike na veliko razmišljanje kako njihov život mora biti svet i dobar, shvaćen u funkciji budućeg života, te kako imamo odgovornost da ga postignemo.

Vjernici u našoj zemlji na Sve svete služe mise, obilaze grobove svojih najmilijih, polažu cvijeće, pale svijeće i odaju počast mrtvima.

Zborna molitva na Sve svete glasi: “Svemogući vječni Bože, danas zajedno slavimo zasluge svih svetih. Molimo te: što je više zagovornika, udijeli nam i veće obilje svoga milosrđa”.

Nakon ovog dana, drugog novembra je spomen svih vjernika pokojnika ili Dušni dan. Crkva na taj dan omogućava potpuni oprost namijenjen dušama u čistilištu.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box