Svi vijećnici, izuzev SDA i A-SDA, potpisali molbu za ubrzavanje saslušavanja svjedoka u predmetu “Zenicatrans”

ED74CC10 8400 49CE 9C36 85371F0683D8

Vijećnici u Gradskom vijeću Zenica, svjesni činjenice da ostanak gradonačelnika Fuada Kasumovića znači blokada funkcionisanja grada, potpisali su molbu za ubrzavanje postupka saslušavanja svjedoka u slučaju “Zenicatrans”.

[irp posts=”645853″]

-Obraćamo Vam se s molbom da, u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti, učinite sve napore i maksimalno ubrzate postupak saslušanja svjedoka u krivičnom predmetu broj 04 0 K0121 IS 21 Kpp 17, protiv osumnjičenih „Kasumović Fuad i dr.”, gdje je odlukon Kantonalnog suda u Zenici određen pritvor u trajanju od 30 dana. S obzirom na to da prvoosumnjičeni, gospodin Kasumović Fuad, obnaša funkciju gradonačelnika Zenice, odnosno jedinog zakonitog i ovlaštenog organa izvršne vlasti, bez čijeg potpisa je u potpunosti blokiran i onemogućen rad organa lokalne samouprave, može doći do nesagledivih posljedica po Grad Zenicu.

4C2C2429 301E 4EF8 8B2A 237058316175

Uvažavajući naprijed navedeno, a prvenstveno u pogledu ovlaŠtenog potpisivanja akata koji su bitni i bez kojih je nemoguće normalno funkcionisanje rada Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, ali i mnogih drugih privrednih subjekata, ovim dopisom potpisnika vijećnika u Gradskom vijeću Zenica, želimo da shvatite ozbiljnost novonastale situacije. Ovim dopisom Vas najiskrenije molimo da se ubrza postupak ispitivanja svjedoka u slučaju „Zenicatrans”, a samim tim spriječite eventualnu blokadu funkcionisanja Grada – navodi se u dopisu.

[irp posts=”645869″]

Očekivano, ovaj dopis nisu potpisali vijećnici SDA i A-SDA, a uslijedila je reakcija iz SDA.

572989D6 2A4E 4523 9B50 25A7F519E721

Vijećnik Kenan Uzunović u izjavi za 072info poručio je kako su jučer pokušali stupiti u kontakt, kao vladajuća većina, sa SDA da potpišu molbu kako bi se spriječila blokada grada.

-Apsolutno odbacujemo bilo kakve navode da se ovdje radi o pritisku bilo kakve vrste. Moram priznati kako se čudim saopćenju SDA koja pod vodstvom doktora pravnih nauka, koji je i zamjenik ministra pravde BiH, ne znaju proučiti Statut Grada Zenice. To više govori o njemu koji je sve osim pravnik, dok voda ljubavnice po Tučepima o trošku Univerziteta – poručio je Uzunović.

[irp posts=”645622″]

Podsjetimo, i na konferenciji za medije Gradske uprave Zenica poručeno je kako iznenandna spriječenost i odsutnost gradonačelnika proizvodi značajne posljedice po funkcioniranje Grada i Gradske uprave, kao i svih institucija koje su u funkciji izvršenja određenih obaveza prema građanima i pravnim subjektima.

-Grad neće imati instrumente finansiranja, a trenutno nema ni izvršioca budžeta za tekuću godinu. U pitanje dolazi i realizacija obaveza prema mnogim javnim preduzećima i ustanovama, nevladinim organizacijama, prema socijalnim kategorijama te, po Sporazumu Grada s Nogometnim klubom Čelik, odnosno obaveze isplata od Grada njihovog zaostalog poreznog duga prema Poreznoj upravi Federacije BiH, također, dolazi u pitanje. Zbog odsutnosti, Kasumović trenutno nije u mogućnosti ovlastiti da ga mijenja neko od zaposlenika Gradske uprave Zenica, a što je druga zakonska mogućnost – poručeno je na konferenciji za medije.