Svi zdravstveni radnici u Italiji moraju biti vakcinisani

Svi zdravstveni radnici u Italiji moraju biti vakcinisani protiv koronavirusa, saopćila je Vlada te zemlje. Nedavno otkriće da grupe medicinara odbijaju primiti vakcinu izazvalo je negodovanje u zemlji, u kojoj je više od 109.000 ljudi umrlo od Covida.

Italija ima ukorijenjen pokret protiv vakcinisanja, a ukazom od srijede, koji je odobrio kabinet premijera Maria Draghija, navodi se da zdravstveni radnici, uključujući i farmaceute, trebaju biti podvrgnuti vakcinaciji. Oni koji to odbiju mogli bi biti suspendovani i bez plaće do kraja godine.

“Cilj mjere je zaštititi što je više moguće medicinskog osoblja i onih koji se nalaze u sredinama koje bi mogle biti izloženije riziku od zaraze”, navodi se u Vladinom saopćenju, prenose agencije.

Međutim, vladini kritičari doveli su u pitanje legalnost prisiljavanja samo nekih kategorija radnika na vakcinisanje.

Od kraja decembra u Italiji je iskorišteno oko 10 miliona doza vakcina. Oko 3,1 miliona stanovnika, od ukupne populacije od oko 60-miliona, primilo je obje doze.

Italija je zabilježila ponovni rast infekcija i smrtnih slučajeva od koronavirusa tokom posljednjeg mjeseca, a Vlada je pooštrila ograničenja za poslovanje i kretanje.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakLauc: Maske na otvorenom su potpuno suluda mjera, to ne služi ničemu
Sljedeći članakUnuk Sulje Halabe, kojem su šumari oduzeli pola metra drva: Samo smo htjeli da se dedo ugrije