Švicarac zbog “piramida” u Visokom biciklom došao u BiH: O tome sam više čitao iz alternativnih, nego iz mainstream medija

Podijelite vijest

Umjesto na nekoj ekskluzivnoj destinaciji, Švicarac Benno Schneuwly (58) iz okoline Berna odlučio je svoj godišnji odmor da provede putujući biciklom kroz BiH.

Naime, Schneuwly je prije dvije sedmice avionom stigao u Dubrovnik, a zatim je započeo svoju avanturu vozeći bicikl, kojim je preko Mostara, Sarajeva i Visokog stigao danas u Doboj.

“Sada putujem nazad u Švicarsku, preko Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije. Obišao sam piramide u Visokom, zainteresovala me Piramida sunca, o tome sam čitao u Švicarskoj, novine su pisale o tome, ali sam daleko više informacija o tome dobio iz alternativnih, nego iz mainstream medija. Prvi put sam na Balkanu, sasvim slučajno sam odabrao ovu rutu za putovanje, do Mostara sam možda planirao vožnju, a kasnije ne”, priča Švicarac, koji je inače po struci bravar, pišu Nezavisne.

Bicikl kojim putuje Bosnom i Hercegovinom star je tri decenije, kupljen je, kaže, samo za ovakva putovanja, a njime je, ističe, putovao i do Francuske, Danske, Holandije, Austrije, kao i kroz Švicarsku.

“Vožnju biciklom zavolio sam u djetinjstvu, volim slobodu, na biciklu se osjećam slobodno, ne volim pritisak, ne treba mi mnogo novca za putovanje, imam svoj šator”, iskren je biciklista.

U jednom lokalnom kafiću neobičnog putnika na dvotočkašu spazio je Vanja Vanovac, direktor Turističke organizacije Doboj.

“Sa svom tom opremom, znao sam da nije iz Doboja. Prišao sam mu, vidio sam da govori strani jezik, počeli smo da pričamo na engleskom, da se upoznajemo. Pitao sam ga da li je obišao grad, rekao je da nije, zajedno smo prošli kroz jedan dio grada. Rekao je da će tu da ostane na spavanju. Obišli smo neizostavni dio grada, tvrđavu Gradinu, pokazao sam mu naše vjerske objekte, ‘ćiru’ koji se nalazi u centru grada, objasnio sam mu zašto taj ‘ćiro’ stoji tu”, ispričao je Vanovac.

Prošlu noć Schneuwly je u Doboju proveo na otvorenom, odnosno prespavao je u parku.

“Ljudi su prijatni, generalno, mislim da su takvi u BiH. Vanja je takođe prijatan momak. Gostoljubivi su ljudi, koliko sam primijetio”, kaže Švicarac.

Na svom putovanju kroz BiH uživao je u prirodnim ljepotama, ali zbog svog načina ishrane nije mogao da osjeti čari domaće gastronomske ponude.

“Jedem vegetarijansku hranu, ali toga nema puno u BiH, jer ovdje prevladava meso, ali ipak sam našao (u Doboju) u restoranu salatu, jedem i usput, jedem dosta voća, jabuke, šljive. Kroz ovu vrstu ishrane imam više snage za vožnju bicikla nego da jedem meso”, poručio je Schneuwly.