Švicarska zbog korone uvrstila BiH među rizične zemlje

svicarska zastava unpslash 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Švicarska je od ponedjeljka, 11. oktobra, uvrstila Bosnu i Hercegovinu (BiH) među rizične zemlje zbog razvoja epidemiološke situacije, saopšteno je iz švicarske Ambasade u Sarajevu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju se precizira da je za nevakcinisane državljane trećih zemalja koje spadaju među rizične ulazak u Švicarsku moguć samo u hitnim slučajevima.

“U tom slučaju neophodno je dobiti takozvanu lese (Laissez) propusnicu. Obrazložene i opravdane upite moguće je poslati na e-mail ([email protected]). Lista sa pobrojanim situacijama hitnih slučajeva može se naći na web-stranici Državnog sekretarijata za migracije među covid 19 direktivama”, ističu iz Ambasade Švajcarske.

ČITAJ JOŠ:  Novogodišnja putovanja: Bosanci i Hercegovci zbog lockdowna atraktivne turističke destinacije mijenjaju bh. planinama

Licima koja dolaze iz rizične zemlje i dalje je dozvoljen ulazak u Švicarsku ako se dokaže da su imunizovani priznatom vakcinom, shodno odluci švicarskog Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

“U zavisnosti od toga da li se radi o državljanima EU, državljanima članica Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA) ili državljanima drugih zemalja za ulazak u Švicarsku primjenjuju se različiti propisi”, napominju iz Ambasade i dodaju da je Državni sekretarijat za migracije Švicarske nadležni organ u toj zemlji.

ČITAJ JOŠ:  Novogodišnje obećanje premijera RS-a: “Minimalna plata biće povećana”

Od pristupanja Švicarske Šengenskom i Dablinskom sporazumu 12. decembra 2008. godine, švicarska predstavništva u inostranstvu mogu izdavati određene vrste viza, zavisno od svrhe planiranog boravka u toj zemlji.

U prethodna 24 sata u BiH od korona virusa preminula je 41 osoba, a zabilježeno je 275 novih slučajeva zaraze.

Od početka pandemije, u BiH je zaraženo više od 240 hiljada osoba, a preminulo je 10.863 ljudi.

GODISNJICA
MARKETING