Švicarska zvanično legalizovala istospolne brakove, dva LGBTQ para se već vjenčali

Švicarska zvanično legalizovala istospolne brakove, dva LGBTQ para se već vjenčali

Prvi istopolni parovi vjenčali su se u petak u Švicarskoj nakon referenduma koji je promijenio krajolik za prava homoseksualaca u zemlji.

Među prvima su se vjenčale Aline i Laure koje su zajedno 21 godinu i svoju građansku zajednicu pretvorile u brak u plišanoj Palati Eynard u Ženevi. Ispod blistavog lustera u salonu sa ogledalom, uz desetak bliskih prijatelja i porodice u prisustvu, par je razmijenio dirljive riječi prisjećajući se zajedničkih godina i ljubavi jedno prema drugom. Švicarska je jedna od posljednjih zapadnih zemalja koja je usvojila istospolne brakove, piše Daily Mail.

‘Sa velikim zadovoljstvom mogu objaviti da ste zvanično vjenčani’, rekla je gradonačelnica Ženeve Marie Barbey-Chappuis, koja je lično vodila prvu ceremoniju. Prostorija je prasnula u aplauz dok je par razmijenio poljubac. Planovi švicarske vlade da uvede ‘brak za sve’ bili su osporavani od strane protivnika, koji su uspješno pokrenuli referendum o tom pitanju koji je održan prošlog septembra.

Međutim, 64,1 odsto birača podržalo je uvođenje istopolnih brakova, čime je otvoren put za današnje ceremonije. Nakon današnjeg prvog braka Barbey-Chappuis je rekla:

“Bilo je vrlo dirljivo. To je veliki trenutak i šalje veoma snažnu poruku društvu – biti slobodan da voliš i budeš voljen. Simbolika je bila posebno jaka, a i emocija. Bilo je krajnje vrijeme da brak postane savršeno ravnopravan u Švicarskoj.”

Švicarska je 17. zemlja u Evropi koja je usvojila istopolne brakove. Holandija je prva napravila promjenu 2001. godine. Ipak, širom svijeta istopolni brakovi ostaju nepriznati ili ilegalni u 84 posto zemalja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE