Švicarski biznismen iskazao interes za proizvode zavidovičke “KRIVAJE”

Švicarski biznismen iskazao interes za proizvode zavidovičke “KRIVAJE”

rsz_084e87a704762fed2247732a795060ad_xl

Predsjednik Woodpecker Holdinga, sa sjedištem u Bazelu, Daniel A. Pfirter i konsultant Privredne komore Švicarske, u pratnji Tarcisa Berberata iz Ciriha i Nermina Žige iz Sarajeva, posjetio je sjedište „Krivaje“ u Zavidovićima. U razgovoru sa menadžmentom ove drvne industrije, kojem je prisustvovao i premijer Fikret Plevljak, ministar Rifat Delić i šef Ureda premijera Dženan Begović, Pfirter je iskazao zainteresiranost za „Krivajine“ proizvode, bukovu ploču i parket.

-BiH ima izuzetan potencijal u prirodnim resursima, šumama i vodama, koji se dovoljno ne koriste. Prezadovoljan sam onih što sam dosada vidio, jer sam prvi put u Bosni i Hercegovini. Mislim da sam došao na pravu adresu, u „Krivaju“ da sagledam kapacitete, stručni kadar, vidim proizvode, kazao je Daniel Pfirter.

Premijer Plevljak je istakao da Zeničko-dobojski kanton stoji na raspolaganju za svaki vid poslovne saradnje, koja će omogućiti domaćoj privredi da plasira svoje proizvode na strano tržište. S obzirom da se „Krivajini“ proizvodi već nalaze u zemljama Evropske unije, bilo bi poželjno da „Krivajini“ proizvodi budu plasirani i na izuzetno istančano švicarsko tržište.

„Krivaja“ egzistira 130 godina, na jednoj lokaciji 300 000 kvadratnih metara sa infrastrukturom, starije tehnologije, ali ogromnih kapaciteta, sada upošljava 1100 radnika. Švicarski biznismeni su obišli proizvodne pogone „Krivaje“, od prerade drveta, parketarnice, do finalnih proizvoda.

Nakon obilaska proizvodnih pogona „Krivaje“, predsjednik Woodpecker Holdinga Daniel A. Pfirter je bio impresioniran onih što je vidio. U narednom periodu bi trebale biti precizirane pojedinosti o plasmanu na švicarsko tržište, prvenstveno, bukovih ploča i parketa. Izvoz proizvoda bi se realizirao za Woodpecker Holding, koji se preko 80 godina bavi trgovinom kvalitetnim drvnim materijalima (blok ploče i furnir drvo, parket, vrata i izolacijski materijali), upošljava 140 radnika na šest lokacija Švicarske.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE