Švicarsko udruženje bankara otkrilo koliko Rusi kod njih drže novca: Sve blokirajte!

2022 02 28T150424Z 2117523919 RC23TS9P4HGD RTRMADP 3 UKRAINE CRISIS COMPANIES 1600x1000 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Švicarske banka drže do 213 milijardi dolara ruskog bogatstva, procjenjuje u četvrtak Švicarsko udruženje bankara (SBA).

SBA je procijenila da banke drže između 150 i 200 milijardi švicarskih franaka (213 milijardi američkih dolara) novca ruskih klijenata na ‘offshore’ računima.

Švicarsko udruženje bankara je odlučilo otkriti taj podatak nakon što je Švicarska poduzela neuobičajeni korak i, nakon ruske invazije na Ukrajinu, odlučila primijeniti sankcije EU-a na ruski novac, prenosi Jutarnji.hr.

U Švicarskoj traje sve žustrija javna rasprava o ruskom bogatstvu u njezinim bankama, a zamjenica predsjednika socijaldemokrata Mattea Meyer traži da se blokira novac koji pripada Rusima bliskim predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj vladi, jer, kako je rekla, “taj novac pomaže u financiranju rata”.

ČITAJ JOŠ:  Švicarska pobijedila Srbiju (3:2) u najboljem meču SP-a i poslala je kući

Švicarsko ministarstvo privrede je saopćilo da nema jasnu procjenu zamrznute ruske imovine, ali prati izvještaje banaka koje se suočavaju sa sve većim popisom švicarskih sankcija.

SBA ističe da je udio ruske imovine u švicarskim bankama malen u odnosu na sveukupna sredstva koja se drže u Švicarskoj, odnosno, da se radi o jednoznamenkastom postotku udjela.

Analitičari tvrde da je, kada se radi o ruskim klijentima, direktna izloženost švicarskih banaka “podnošljiva”.

Credit Suisse je po prvi put detaljno predstavio svoju neto kreditnu izloženost Rusiji na kraju godine, koja je uključivala kreditiranje bogatih klijenata, kao i izloženost trgovinskom financiranju i investicijskom bankarstvu.

ČITAJ JOŠ:  Čović i Izetbegović nakon sastanka: SNSD je naš partner u formiranju državne vlasti

Credit Suisse je saopćio da ima bruto izloženost Rusiji od 1,6 milijardi franaka (1,73 milijarde dolara) na kraju 2021. godine i otkrio veličinu potencijalnih gubitaka jer su sankcije Zapada isključile Rusiju iz globalnog financijskog sustava.

UBS bilježi izloženost Rusiji u vrijednosti 634 miliona dolara.

GODISNJICA
MARKETING