762BF28E 7726 484B 8D9C 72CD43D12901
AUTOR: P.D.
DATUM: stu 1, 2021 @ 20:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Veliki broj katoličkih vjernika danas je u širom BiH obilježio blagdan Svi sveti, a ove noći zapaljene svijeće obasjale su groblja na kojima su sahranjeni pripadnici spomenute konfesije.

NER FIT

Katolička crkva na ovaj dan se prisjeća svih sveteca, kako onih koji su već kanonizirani, tako i onih koji to još nisu. Jedan od najznačajnijih katoličkih blagdana ima tradiciju i u našoj državi, a fotoreporteri posjetili su groblja u Tuzli i Zenici gdje su svijeće obasjale gradska groblja.

Tokom ovog ponedjeljka, na Sve svete, katolički vjernici su u Tuzli i Zenici obilazili vječna počivališta svojih najmilijih, a grobnice su tom prilikom, sa molitvom na usnama, na poseban način uređivali, polagali cvijeće te palili svijeće koje su i ove noći gorjele.

Njihov plamen obasjao je večeras dijelove gradskih grobalja Borić i Trnovac u Tuzli te Gradsko groblje Crkvice i Prašnice u Zenici što simbolizira sjećanje na duše umrlih te vjerski mit da smrt nije kraj života.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Katolički vjernici sutra će obilježiti Dušni dan, a vijenci i cvijeće se tradicionalno polažu na spomen obilježje braniteljima Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u tuzlanskom naselju Husino, dok je počast pomenutima odata danas i u Zenici.

LIDER