SVIJET: Bosanska pita u američkim medijima

SVIJET: Bosanska pita u američkim medijima

v103584

Poznati američki list The Boston Globe objavio je priču o bosanskoj piti kao jednom od najvećih specijaliteta i poslastica u jugozapadnom dijelu Evrope, prenosi Anadolija.

“Bosanska pita nije kao okrugli proizvodi od tjestenine koje smo dosad gledali na trpezi zemalja Bliskog istoka. Ima nekoliko vrsta bosanske pite punjene raznim sastojcima i svaka ima specifično ime. Ako se puni mesom i lukom, zovu je burek, sirnica je punjena sirom, zeljanica je pita sa spanaćem i sirom, krompiruša samo s krompirom “, piše američki list.
U tekstu se napominje kako je bosanska pita postala dio porodične tradicije među Bosancima i Hercegovcima.

“Punjenje smotanog tijesta je vrlo poznat kulinarski recept u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Bosanska pita zauzima posebno mjesto u Bosni, kao hrana koju možete kupiti na ulici, poznati specijalitet u restoranima, ali i dio porodične tradicije”, navodi se u tekstu u kojem je pita okarakterisana kao poznato nacionalno jelo koje je svoje mjesto našlo u knjigama i filmovima.

“Slavi se u pjesmama, poeziji, literaturi, ali i video klipovima na stranici YouTube na kojim kuhinjski čarobnjaci spretno okreću i prevrću džinovske listove tijesta”, navodi The Boston Globe.

Američki list podsjeća kako je bosanska pita doživjela planetarnu popularnost nakon što se veliki broj građana BiH zbog rata devedesetih godina iselio u zapadne zemlje.

“Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995, na desetine hiljada Bosanaca i Hercegovaca izbjegli su u Evropu i Sjevernu Ameriku gdje je pita vrlo brzo doživjela svoju popularnost te čak postala i dio kulture koja se spominje u poznatim svjetskim knjigama i TV emisijama o kulinarstvu “, navodi se u tekstu.

Tako ovaj američki list spominje i Sanelu Biloglavić koja se iz Zenice doselila u Boston, gdje je vrlo brzo postala cijenjena među svojim prijateljima zbog talenta u “pravljenju pite”.

“U Bosni svako zna napraviti burek. Ja sam s osam godina prvi put napravila burek”, kaže danas 28-godišnja Sanela.

U tekstu se napominje kako je danas bosansku pitu moguće naći u mnogim američkim restoranima i supermarketima.

“U gradovima sa značajnom bosanskom populacijom, poput St Louisa, Čikaga, Njujorka, i Berlingtona, bosansku pitu je moguće naći u restoranima i prodavnicama. Na primjer, u Bostonu burek, sirnicu i zeljanicu možete naći u restoranu Sabur. Zaleđene pite se mogu naći u pojedinim marketima gdje paket od 500 grama košta osam dolara”, piše The Boston Globe, napominjući kako se može kupiti i tijesto koje dolazi iz Sarajeva.

U tekstu američkog lista navodi se kako je oklagija neizostavni dio pravljenja pite.

“Tijesto se okreće dugom oklagijom sve do njenih ivica dok ne postane skoro prozirno. Ali ne smije da puca. Tajna je u miješanju tijesta”, navodi se u tekstu The Boston Globea.

Izvor: Index.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE