Svijet je upravo ušao u novi hladni rat

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Svjetski poredak u velikim je problemima i u ovom trenutku podijeljeniji je nego što je ikada bio, piše britanski “Telegraph”.

Množenje autokratskih država

Posthladnoratovsko samozadovoljstvo dovelo je do množenja autokratskih država, a Kina i Rusija otvoreno prednjače u konkuretnskoj viziji zapadnom svjetskom poretku, dodaje taj listi i da je jedan potez Kine definitivno “napravio liniju na pijesku”.

Radi se o tome da je kineski predsjednik odlučio da u Moskvu pošalje najviše rangiranog diplomatu i to u nedjelji obilježavanja godišnjice početka rata u Ukrajini. 

– To je označilo dramatičnu geopolitičku prekretnicu – navodi “Telegraf”, a prenosi Jutarnji list.

Rusija nije izoliran slučaj

Ratoborno ponašanje Rusije nije izolovan slučaj. Putin i Si Đinping (Xi Jinping) se godinama kreću ka zajedničkom cilju da oslabe Zapad, a posebno Ameriku. I jedan i drugi se osjećaju ugroženim od strane međunarodnog poretka koji se temelji na većim slobodama, na demokratskoj odgovornosti i pravednosti. I jedan i drugi slijede plan širenja svoje sfere utjecaja i vojnim sredstvima – ako situacija tako nalaže, ističe dalje britanski list.

Tako je nakon godina i godina sve radikalnijeg iskušavanja zapadnjačke tolerancije, kinesko-ruska osovina prešla sa otvorenog iskušavanja krhkosti međunarodnih standarda na plan njihova totalnog uništenja.

Prešutna kineska podršla ruskom vojnom avanturizmu – koja bi uskoro mogla uključiti i direktnu proliferaciju oružja Rusiji – potvrđuje strateško partnerstvo koje se inkubiralo godinama.

Prvi čovjek CIA-e, Vilijam J. Barns (William J. Burns), odlučio je da upotrijebiti riječ “uvjeren” kada je opisivao obavještajne procjene da Kina razmatra naoružavanje Rusije.

Alarmiranje Zapada

Ova činjenica morala bi da alaramira čitavu Ukrajinu i Zapad a pitanje koje se nameće je – koliko će taj isti Zapad, koji je od Kine nemjerljivo zavisniji nego od Rusije, ići daleko da odgovori Pekingu?

Si je vjerovatno već odlučio da je vojna podrška Moskvi vrijedna rizika i za to su, kako piše “Telegraf”, dva razloga: tim putem može da nastavi da potencira strah Zapada od Kine ali i da pojača zavisnost Moskve od Pekingu.

– Sve u svemu, očigledna je činjenica – nalazimo se u novom hladnom ratu. Naš se svijet dijeli na dvije sfere utjecaja s desetinama država koje su postupno prisiljene da zauzmu stranu. Ili će ih na to tek prisiliti – navodi se dalje u tekstu.

Ono što ovo novo poglavlje čini još opasnijim je potpuna erozija bezbjednosne arhitekture i povratnih komunikacija koje su spriječile da se prethodni Hladni rat rasplamsa.