Svijet može odahnuti: Zeleno svjetlo za drugu vakcinu protiv korone

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Regulatorno tijelo u Sjedinjenim Američkim Državama izdalo je danas pozitivnu ocjenu za drugu vakcinu protiv COVID-19, koju proizvodi američka kompanija – Moderna.

Potvrđeno je da je vakcina Moderne samo korak od upotrebne dozvole.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) objavila je u dokumentima na internetu da je njen inicijalni izvještaj potvrdio efikasnost i sigurnost vakcine, koju su razvili kompanija Moderna i Nacionalni institut za zdravlje (NIH), što ovu vakcinu dovodi samo na korak od potrebne upotrebne dozvole.

Ukratko, podaci o vakcini Moderne su vrlo slični Pfizerovim podacima.

I vakcina Modernekoristi istu biotehnologiju (MRNA) kao Pfizer.

Broj učesnika prilikom testiranja bio je veći od 30.000 osoba, s tim da su bili uključeni samo odrasli starosti od 18 i više godina, i tu je jedina razlika u odnosu na Pfizer.

Ukupna efikasnost iznosi 94.1 posto.

Najčešće nuspojave (nepoželjne reakcije) su bolovi u mjestu ubrizgavanja (91.6 %), umor (68.5 %), glavobolja (63.0 %), bol u mišićima (59.6 %), bolovi u zglobovima (44.8 %) i hladnoća/groznica (43.4 %).

“Groznica je prijavljena nakon bilo koje doze od strane 14.8 % učesnika vakcine i 0.6 % primalaca placeba”, objašnjeno je i ona je bila mnogo češća nakon druge vakcine (doze).

Sve o učinkovitosti Modernine vakcine možete pročitati na OVOM linku.