Portal 072info

Svijet obilježava Dan holokausta nad Romima

Međunarodni dan holokausta nad Romima, koji se od 1995. godine obilježava 16. decembra, pripadnici romskog naroda obilježit će danas u čitavom svijetu.

Međunarodna romska organizacija pod nazivom Evropska romska unija organizator je današnjih memorijalnih skupova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za Svjetski dan holokausta nad Romima uzet je današnji dan jer je tog dana 1942. godine Heinrich Himmler izdao naredbu na osnovu koje je iz svih evropskih zemalja pod okupacijom Njemačke i Italije i zemalja njihovih saveznica deportovano 26.000 Roma u “porodični logor”Auschwitz-Birkenau.

Plan nacista predviđao je nestanak Roma i Jevreja iz rasnih razloga, a ne kao ideoloških protivnika ili neprijatelja Njemačke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bivši kancelar Njemačke Willy Brandt svojevremeno je iznio podatak da je tokom Drugog svjetskog rata pobijeno pola miliona Roma, ali najnoviji podaci govore o preko 1,2 miliona žrtava.

Procjenjuje se da je na području bivše Kraljevine Jugoslavije bilo oko 300.000 Roma, od kojih je polovina pobijena prije ili u toku deportacije, kao i u koncentracionim logorima. Samo u Srbiji je od nacista stradalo oko 46.000 Roma, a u NDH 80.000, od čega najmanje 60.000 u Jasenovcu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME