0D32850F 6C54 4F3A 9E5A 606C1FBD8D46
AUTOR: P.D.
DATUM: stu 26, 2021 @ 8:25
KATEGORIJA: Izdvojeno / Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) će danas održati hitan sastanak o novom soju koronavirusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija, prenio je britanski “Financial Times”.

NER FIT

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, prenio je predstavnicima WHO-a svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta koronavirusa identifikovana do sada.

Nakon toga, WHO je odlučila da održi vanredno zasjedanje, rekao je De Oliveira za FT, prenosi Tanjug. Stručnjaci WHO-a će navodno razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva “zabrinutost” ili kao varijantu “od interesa'”.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti. Prema posljednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta virusa korona. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Tekst se nastavlja nakon reklame

Neki svjetski lideri su odmah reagovali na vijest o pojavi novog soja, najavljujući nove mjere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom svijeta doživjela pad izazvan neizvjesnošću.

Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, tražeći da izvrše “rigorozan pregled i testiranje” putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte.

LIDER