Portal 072info

WHO: Svijet se suočava s “plimnim valom” raka

dokor

Svijet se suočava s “plimnim valom” raka i mora razmisliti o ograničenjima konzumiranja šećera i alkohola, saopćili su u utorak naučnici iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Oni predviđaju da će broj slučajeva raka dostići 24 miliona godišnje do 2035. godine, ali da se polovina tih slučajeva može spriječiti, prenosi BBC. WHO je saopćio da je svijetu sada “istinski potrebno” da se fokusira na prevenciju raka, borbom protiv pušenja, gojaznosti i opijanja.

Svjetski fond za istraživanje raka saopćio je da postoji “alarmantan” nivo naivnosti oko uloge prehrane u borbi protiv raka. Kod četrnaest miliona ljudi godišnje dijagnosticira se rak, ali se predviđa povećanje tog broja na 19 miliona do 2025., na 22 miliona do 2030. i na 24 miliona do 2035. Zemlje u razvoju zabilježit će najviše novih slučajeva oboljelih od raka.

“Broj slučajeva oboljelih od raka značajno se povećava, uglavnom zahvaljujući starenju stanovništva i rastu populacije. Ukoliko sagledamo troškove liječenja od raka, tu se situacija izmiče kontroli, čak i u bogatim zemljama. Prevencija je apsolutno od ključnog značaja, i ona je donekle i zanemarena”, izjavio je za BBC Chris Wild, direktor Međunarodne agencije za istraživanje raka pri WHO.

U Svjetskom izvještaju WHO o raku za 2014. godinu navodi se da su glavni uzroci raka koji se mogu spriječiti: pušenje, infekcije, alkohol, gojaznost i neaktivnost, zračenje, kako od sunca tako i od medicinskih skeniranja, roditeljstvo u poznim godinama i nedostatak dojenja djece.

Fena

Podijelite članak