Svijet slavi Prvi maj, u Zagrebu sindikalni prosvjedi!

Svijet slavi Prvi maj, u Zagrebu sindikalni prosvjedi!

978796U svijetu se danas obilježava 1. maj – Međunarodni praznik rada, kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima sa policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero ih je osuđeno na smrt. Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim  radnim vremenom. Kao međunarodni praznik rada se obilježava od 1. maja 1886. godine i opstao je sve do danas.

15.000 LJUDI NA PROSVJEDU U ZAGREBU

Povorka će u 11 sati krenuti s Trga Francuske revolucije prema Trgu bana Jelačića, gdje će biti središnje događanje.

Došao je 1. maj, Međunarodni dan rada, tijekom kojeg se u Zagrebu očekuje veliki sindikalni prosvjed koji je organizira pet središnjica sindikata. Povorka, u kojoj bi prema riječima šefa Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa trebalo sudjelovati 15.000 sindikalnih članova, u 11 će sati krenuti s Trga Francuske revolucije prema Trgu bana Jelačića, gdje bi u 12 sati trebao početi središnji prosvjed.

Sindikati su za svoj prosvjed dobili podršku oporbenog HDZ-a, čiji je predsjednik Tomislav Karamarko rekao da “čelnici Kukuriku koalicije imaju vrlo nizak senzibilitet prema radnicima i njihovim pravima, što ne čudi jer su u vrhu te koalicije neki kapitalisti koji mjesecima ne plaćaju svoje radnike”. Sever je rekao kako ga podrška ne iznenađuje jer bi sve drugo “bilo ravno suicidu”.

072info | večernji list

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS