Svijet u procesu imunizacije: Na kojem kontinentu je do sada vakcinisan najveći broj stanovnika

Prema posljednjim statističkim pokazateljima, do sada je u svijetu podijeljeno više od 797 miliona doza vakcina koje su distribuirane u 154 zemlje svijeta, što je prema podacima Bloomberga dovoljno za vakcinaciju oko 5,2 posto svjetske populacije.

Iako je ovaj proces već u poodmakloj fazi, evidentno je kako distribucija vakcina i dalje nije ravnomjerna, što je ponovio i prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije u nedavnom razgovoru za medije.

Prema tome, može se zaključiti kako proces vakcinacije, nažalost, u pravom smislu te riječi obavlja tek nekoliko država svijeta dok druge iz raznih političkih, logističkih i finansijskih razloga i dalje kasne.

Dostupne vakcine po kontinentima (Foto: Our World in Data)
Dostupne vakcine po kontinentima (Foto: Our World in Data)

Evropska unija pored vakcina koje su do sada dostupne na tržištu, počela je vakcinaciju stanovnika i sa vakcinama kompanije Johnson & Johnson što bi, bar u teoriji, trebalo unaprijediti proces vakcinacije u ovoj organizaciji. Međutim, iako je napredak vidljiv, on je i dalje daleko ispod svih očekivanja.

Do danas, u Evropskoj uniji prvu dozu vakcine primilo je 16,5 posto građana, a revakcinisano je njih 6,8 posto. Poređenja radi, prije sedam dana EU je brojala 14,7 posto vakcinisanih i 6,2 posto revakcinisanih.

Proces vakcinacije u EU (Foto:Europa.eu)
Proces vakcinacije u EU (Foto:Europa.eu)

Države koje se i dalju ističu unutar EU u ovom procesu jesu Mađarska sa 30 posto vakcinisanih te Finska i Estonija sa 20, odnosno 19 posto vakcinisanog stanovništva. Napredak su zabilježile i države poput Italije, Njemačke i Francuske, ali je taj procenat i dalje zanemarljiv u odnosu na cijelu populaciju.

S druge strane, Velika Britanija je značajno napredovala u ovom procesu za razliku od ostalih evropskih država. Do sada je u ovoj zemlji prema zvaničnim podacima vlade vakcinisano više od 32 miliona stanovnika, a revakcinisano nešto više od 7.200.000.

Broj vakcinisanih u Velikoj Britaniji (Foto:coronavirus.data.gov.uk)
Broj vakcinisanih u Velikoj Britaniji (Foto:coronavirus.data.gov.uk)

Od ostalih svjetskih sila, Sjedinjene Američke Države trenutno su vakcinisale oko 35 posto stanovnika (prošle sedmice 32,9 posto), Rusija oko 6 posto (5,4), dok je Kina prema podacima Bloomberga do sada podijelila dovoljan broj vakcina za imunizaciju oko 6 posto populacije.

Procenat vakcinisane populacije u svijetu (Foto: Our World in Data)
Procenat vakcinisane populacije u svijetu (Foto: Our World in Data)

Kada je riječ o revakcinisanim osobama, osim Izraela koji sa 57 posto revakcinisane populacije drži primat u ovom procesu, u drugim državama ovaj proces i dalje protiče sporo što je s obzirom na plan vakcinacije više-manje i razumljivo.

Procenat revakcinisane populacije u svijetu (Foto: Our World in Data)
Procenat revakcinisane populacije u svijetu (Foto: Our World in Data)

Interesantno, na evropskom tlu najveći broj revakcinisanih građana imaju države koje trenutno nisu u članstvu Evropske unije, a to su Srbija i Velika Britanija.

Regija bilježi blagi, ali konstantan napredak

Kada govorimo o državama bivše Jugoslavije, Srbija je i dalje daleko iznad prosjeka, a prema posljednjim podacima Vlade Srbije, do sada je u ovoj državi vakcinisano više od 2,9 miliona stanovnika, a revakcinisano je njih oko 1.170.000. Također, do sada je u ovoj državi vakcinisano i 39.000 stranih državljana.

Hrvatska već sedam dana provodi proces masovnije imunizacije stanovnika, a trenutno se najbolji rezultati bilježe u Zagrebu. Samo u toku jučerašnjeg dana vakcinisano je oko 3.000 Zagrepčana, a u o sedam dana koliko traje proces, vakcinisano je nešto više od 7.000 građana.

Ipak ono što treba naglasiti jeste da je plan vakcinacije u Zagrebu nešto izmijenjen u odnosu na ranije zaključke Kriznog štaba. Kako ističu, ukoliko se osobe starije od 65 godina ne odazovu na poziv za vakcinaciju, na njihovo mjesto dolaze mlađi od 65 godina koji su, prema redovnoj proceduri, trebali kasnije doći na red.

Zaključno sa 11. aprilom, u Hrvatskoj je utrošeno 588.183 doza, a vakcinisano je 477.617 građana. Od tog broja, prvu dozu vakcine primilo je 365.323 građana, a drugu 110.566.

Crna Gora je do sada zabilježila 90.177 prijava za vakcinaciju te su do sada vakcinisane 36.432 osobe, a revakcinisane 8.547.

Vakcinacija u Crnoj Gori (Foto: covidodgovor.me)
Vakcinacija u Crnoj Gori (Foto: covidodgovor.me)

Slovenija također bilježi napredak u procesu vakcinacije, a do sada je u ovoj državi prvom dozom vakcinisano 334.706 građana, dok je revakcinisano 122.185.

Proces vakcinacije u Slovenija (Foto:NIJZ)
Proces vakcinacije u Slovenija (Foto:NIJZ)

U Sjevernoj Makedoniji do 9. aprila vakcinisani su većinom zdravstveni radnici i građani stariji od 76 godina te je do tog datuma vakcinu primilo nešto više od 18.200 građana.

Nova kriza COVAX sistema

Prema podacima Gavija i Svjetske zdravstvene organizacije, do sada je putem COVAX sistema isporučeno oko 38 miliona doza vakcina u ukupno 106 zemalja svijeta.

Međutim, zbog preopterećenja pogona i problema koje Indija trenutno pravi kada je riječ o izvozu vakcina, u narednom periodu isporuka putem ovog sistema mogla bi biti značajno usporena naročito prema afričkim državama.

Inače, posljednje države koje su dobile vakcine putem ovog sistema jesu Libija gdje je isporučeno 58.000 doza, te otočna država Tuvalu u koju je distribuirano 4.800 doza AstraZeneca vakcina.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakIzvoz iz Kine veći za 30 posto u odnosu na mart prošle godine
Sljedeći članakKakvo se to uništavanje hrvatskog Jadrana zbiva u sjeni korone