SVIJET: Uhapšeno 13 osoba zbog silovanja djevojki

Podijelite vijest

Malezijska policija je uhapsila najmanje 13 osoba, među kojima su otac i njegova dva sina, zbog navodnog grupnog silovanja dvije tinejdžerke od 15 i 17 godina.

Grupa muškaraca je 20. maja silovala djevojke nekoliko sati u napuštenoj kolibi u državi Kelantan, izjavio je direktor za kriminalne istrage te države na sjeveru Malezije Lai Jong Heng.

Uhapšeno je 13 muškaraca, koji imaju između 15 i 38 godina, a traga za još nekoliko zbog istog zločina, dodao je on.

Lai je negirao ranije izveštaje da je u silovanju učestvovalo skoro 40 ljudi na smjenu, rekavši da je bilo manje učesnika tog zločina, ali da su neki od njih silovali djevojke više puta. “Definitivno se radi o preko 10 ljudi, ali istraga je još u toku”, kazao je on agenciji AFP. Svi uhapšeni su iz sela u kome je zločin izvršen, a neki od njih su rodbinski povezani, rekao je Lai.

Pretpostavlja se da je većina počinilaca bila pod dejstvom narkotika i da su djevojke namamljene u kolibu.

Predstavnica organizacije za prava žena “Sestre u islamu” Suri Kempe izjavila je da je broj silovanja koja se prijavljuju “izuzetno zabrinjavajući”. “Dječaci se vaspitavaju u kulturi u kojoj biti muževan znači biti agresivan i apsolutno je prihvatljivo pribegavati nasilju da bi se dobilo ono što se želi”, navela je ona u saopštenju.

U toj zemlji u jugoistočnoj Aziji, koja ima 28 miliona stanovnika, 2012. godine prijavljeno je skoro 3.000 silovanja, pokazuju statistički podaci. Mnoge žrtve su imale 16 ili manje godina.

Aktivisti za ljudska prava, medjutim, kažu da mnogo veći broj silovanja uopšte nije prijavljen zbog stigme kojoj su izložene žrtve silovanja u toj većinski muslimanskoj zemlji.

Agencije