Screenshot 11 3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Filipinski krotitelj zmija koji je tvrdio da je imun na otrov zmija, umro je nakon što ga je kobra ugrizla za jezik dok ju je ‘pokušavao poljubiti’.

Bernardo Alvarez (62) uhvatio je smrtonosnu sjeverno-filipinsku kobru nakon što je 9. jula ugmizala u četvrt krotitelja zmija u gradu Mangaldanu u provinciji Pangasinan.

Komšije su oduševljeno pozdravile Alvarezov ulov jer je uspio ‘ukrotiti’ još jedno smrtonosno stvorenje. Međutim, dok je zmiju pokazivao promatračima, Bernardo je držao kobru blizu usana kao da je pokušava poljubiti, na što ga je kobra napala i ugrizla za jezik. Vrištao je od boli, a zatim se srušio i umro prije nego je hitna pomoć uspjela stići do njega.

Ljutiti mještani ubili su zmiju.

Lokalna doktorica dr. Anna de Guzman rekla je: ‘Otrov zmije može prouzročiti paralizu, što se dogodilo ovom čovjeku. Ova paraliza može zaustaviti disanje žrtve, utjecati na protok kisika u tijelu i na kraju zaustaviti kucanje srca.’

Kad su stigli, doktori su pokušali oživjeti Bernarda, ali on više nije reagirao i njegovo je tijelo već bilo ukočeno od učinka otrova.

Bernardova sestra Teresa Oca rekla je: ‘Došli su policajac i doktor. Rekli su nam da nema puls, no svejedno su ga pokušali oživjeti. Nisu bili uspješni budući da je kobrin otrov bio prejak. Ne znamo kako da prihvatimo ovo što mu se dogodilo.’

Nesretni krotitelj zmija trebao bi biti pokopan ove sedmice.

Sjeverno-filipinska kobra naširoko je poznata kao jedna od najotrovnijih zmija na svijetu. Njezin otrov izravno napada dišni sistem žrtava, pa i samo jedan ugriz može biti smrtonosan, prenosi Jutarnji.hr.