Svjedočenje Izetbegović u Sudu BiH: Od svih auta mi je najdraži Bentley, ali ne mogu da ga vozim

Svjedočenje Izetbegović u Sudu BiH: Od svih auta mi je najdraži Bentley, ali ne mogu da ga vozim

Suđenje u predmetu “Respiratori” nastavljeno je jutros pred Sudom BiH svjedočenjem direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović.

Advokatica odbrane Vasvija Vidović upitala je Izetbegović u vezi pokušaja nabavke respiratora za potrebe KCUS-a. Kako je navela Vidović u svom pitanju, nabavka nije uspjela iako je KCUS imao potpisan ugovor i iznos ugovorenog novca.

“Apsolutno tačno, obaviještena sam da je neko to kupio za četiti puta veću cijenu”.

Sjećate li se da li je to bila Svjetska banka i da su vam ih kupili ispred nosa?

“Da, bila je Svjetska banka, sad sam se sjetila”.

Kako je Izetbegović navela, dan prije proširene sjenice Vlade FBiH, EU je dala zvaničnu obavijest da zatvaraju gracnice za izvoz medicinske opreme.

“U novembru 2019. godine dobila sam neka sazananja da se dešava neki užas u Kini. U decembru sam vidjela da nastaje haos u Kini i tada sam u kontaktima znala da u januaru nećemo mrdnuti na skijanje. Već smo u januaru u KCUS-u osjetili da će nastati ogroman problem, da će biti užasan udarac na nas. Bili smo panični, upozoravali smo javnost. Morali smo praviti odstupnicu i napravili smo krizni štab, prvi u državi. Osjetili smo ogromnu opasnost”, navela je Izetbegović.

Kako je kazala, niko ih nije pitao o kvaliteti respiratora, specifikaciji i cijeni. Na upit advokatice Vidović, da li su znali da cijene divljaju u to vrijeme, Izetbegović je odgovorila.

“Apsolutno. To nije bilo samo za respiratore već i za kompletnu zaštitnu opremu”.

Navela je i to da su respiratori nabavljeni preko Srebrene maline danas svi u pogonu i to njih 30 u posebnom respiratornom centru.

“Koriste se kao invazini i neinvazivni”.

Na upit advokata odbrane Kardije Kolića o tome da li stoji zaključak da su ovi resporatori korišteni za spašavanje više života, Izetbegović je odgovorila:

“Respiratori su svi u pogonu, koriste se invazivno i neinvazivno. Svi su u radu u intenzivnoj njezi. Naravno da jeste, zato služi respirator”.

Tužilac je psotavio pitanje zašto su joj Dreger respiratori najbolji.

“Ja sam odrastala uz Dreger, kao kad volite pjesmu uz koju odrastate. Sada radimo i sa ovim respiratorima, nemamo nikakav problem. Od svih auta mi je najdraži Bentley, ali ne mogu da ga vozim”.

Tužilac pitao da li je KCUS sa stručnim timovima ikada se opredijelio da nabavi ove respiratore.

“Mi smo imali dovoljan broj respiratora prije pandemije i nismo imali pilike dodatno nabavljati respiratore tako panično”.

Tužilac je upitao kako joj je poznato da su cijene divljale.

“Svako civiliziovana i educiran čita portale i čita sve. Izguglajte svaki respirator i znate njegovu cjenu”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica