Svjedoci dali alibi osumnjičenima za umiješanost u ubistvo porodice Đokić

Screenshot 4 8
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U Višem javnom tužilaštvu u Nišu saslušano je osam svjedoka u okviru istrage ubistva Gorana (57), Gordane (56) i Lidije Đokić (25) iz Aleksinca, koje se dogodilo u noći između 26. i 27. septembra u ataru aleksinačkog sela Moravac, a zbog kojeg je u pritvoru petoro okrivljenih.

Više javno tužilaštvo je osumnjičilo Gorana Dž, njegove sinove M.Dž. i S.Dž, kao i braću K.M. (30) i K.M. (29) da su izvršili ili pomogli izvršenje krivičnog djela teškog ubistva iz člana 114. stav 1. tačka 11. Krivičnog zakonika, piše „Danas“. Prema ovom članu, osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” prijeti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

Advokat Filip Domazet, branilac osumnjičenih S.Dž. i M.Dž, kazao je da su danas u svojstvu svjedoka saslušana petorica kolega okrivljenog M.Dž, koji su potvrdili da je on u noći ubistva bio na dežurstvu u vatrogasnom domu brigade, te da nije napuštao radno mjesto. Prošlog ponedjeljka su petorica kolega njegovog brata, S. Dž, potvrdila da je i on bio na poslu, u bazi u kopnenoj zoni bezbjednosti.

„Sada ćemo podnijeti prijedlog za ukidanje pritvora – ukoliko je on određen zbog “mogućeg uticaja na svjedoke”, sada takav razlog ne postoji, jer su svjedoci saslušani. I razlozi kao što su “uznemirenje javnosti” i “zaprijećena kazna”, ne stoje jer je potpuno jasno da S.Dž. i M.Dž. nisu i ne mogu biti izvršioci ubistva“, rekao je Domazet.

U niškom VJT danas su saslušane i tri svjedokinje koje su se izjašnjavale o alibiju braće K.M. (30) i A.M. (29) iz sela Moravac – njihova majka, te supruga i djevojka.

„Svjedoci su dokazali nevinost okrivljenih, odnosno potvrdili da oni kritične noći nisu bili prisutni na mjestu zločina, već su bili sa svojom porodicom“, rekao je advokat Andrija Magdelinić, koji zastupa ovu braću.

Prema nezvaničnim izvorima, braća S. Dž. i M.Dž. i braća K.M. i K.M. pritvoreni su nakon što ih je prvookrivljeni Goran Dž. optužio za umiješanost u zločin. On je u policiji optužio svoje sinove S.Dž. i M.Dž. da su saizvršioci, a pred tužilaštvom je povukao takvu tvrdnju, a optužio K. M. i A.M. da su ga navodno ucijenili i primorali da zaustavi auto Đokića, a da je jedan od braće navodno likvidirao porodicu.

Za sada je, kažu ti izvori, prikupljeno najviše dokaza protiv Gorana Dž, koji ga “optužuju” da je neposredno učestvovao u ubistvu Đokića, a među kojima su pištolj kojim je izvršeno trostruko ubistvo i koji je bio sakriven u kući njegove supruge, njegovi DNK tragovi na ukradenom novcu, smimci kamera koji njegovo kretanje dovode u vezi sa mjestom zločina i svjedoci koji su kazali da je tražio da mu naprave prigušivač ili da im je vratio dug neposredno poslije ubistva Đokića.

Izvori bliski istrazi kazali su da je motiv za trostruko ubistvo najvjerovatnije koristoljublje, te da je pronađeno 43.000 eura koji su zakopani na porodičnom imanju Gorana Dž, a koji su navodno ukradeni iz vozila Gorana Đorđevića koji je navodno u njemu imao ugrađene sefove.

Tijela Gorana i Gordane Đokić, kao i njihove kćerke Lidije, pronađena su 2. oktobra u ataru aleksinačkog sela Moravac, nakon što su spaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni “Volkswagen Passat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica. Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da je obdukcija pokazala da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.