Svjedoci ne vjeruju da je Džeko učestvovao u zločinima

svjedoci-ne-vjeruju-da-je-dzeko-ucestvovao-u-zlocinima-240x145Na suđenju Edinu Džeki, optuženom za zločine počinjene u Trusini kod Konjica i Jablanici, svjedoci odbrane su rekli da su bili iznenađeni njegovim izručenjem iz Amerike krajem 2011. godine radi procesuiranja.

Svjedoci Nehru Manjušak i Branislav Manigoda su izjavili da ne vjeruju da je Džeko, bivši vojnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), učestvovao u zločinu tokom rata. U suprotnom, kazali su, prekinuli bi kontakte s njim.

Manjušak, koji se jedinici “Zulfikar” priključio sredinom maja 1993. godine, rekao je da je Džeko u Rogića kućama u Donjoj Jablanici, gdje je bilo hrvatskih zarobljenika, boravio “kada je morao, a 99 posto vremena je bio u Jablanici”.

U Rogića kućama, naveo je Manjušak, bila je komanda jedinica sa strane, odnosno “Zulfikar” i “Handžar”, kojom je komandovao Džeki.

– Izgledao je slično našem Džeki, s tim što je nosio šešir. Bez šešira, mogao ih je neko zamijeniti. Ljudi su miješali Džekija i Džeku – rekao je svjedok.

Opisao je da je Džeko imao dužu kosu, dok je Džeki govorio “albanskim naglaskom”. Manjušak je rekao da nikada nije čuo ružnu riječ u vezi s optuženim.

Optužnicom koja se odnosi na zločine počinjene u Jablanici u drugoj polovini 1993., Džeki je, između ostalog, na teret stavljeno nezakonito hapšenje devet hrvatskih civila, sudjelovanje u premlaćivanju dvojice zarobljenika, kao i da je trojici vojnika naredio premlaćivanje jednog zarobljenika u Rogića kućama.

Svjedok Manigoda je rekao da je Džeko, koji mu je kum, “uvijek bio fin, uljudan, spreman pomoći i tako nešto” te da nije čuo da je nekog maltretirao.

On je kazao da poznaje Miroslava Sokola, koji je ranije svjedočio na poziv Tužilaštva BiH, te da od njegove sestre nije čuo da se Džeko “loše odnosio prema njenom bratu”.

Manigoda, koji je od 1994. do 1999. radio kao konobar u Jablanici, rekao je da je viđao da su Džeko i zet svjedoka Sokola pili kafu.

Soko je u svjedočenju naveo da je Džeko sudjelovao u njegovom hapšenju i sprovođenju u Rogića kuće, te ga je jedne prilike udarao.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE