5E5C767E 6ABE 41A6 9F4A 18F9407175B4
AUTOR: H.D.
DATUM: kol 25, 2021 @ 14:25
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”.

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Kao svjedok optužbe pojavio se Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije za robne rezerve, a koji je također Federalnog kriznog štaba.

Bavrka čije svjedočenje je bilo veoma konfuzno pojasnio je o čemu se raspravljalo na sjednicama Federalnog kriznog štaba čiji je član od 25.marta prošle godine.

On je pojasnio da su se zbog pogoršane epidemiološke situacije sjednice održavale svakodnevno, a često i telefonskim putem.

Svjedok je naveo da je plan nabavke medicinske opreme sačinio Federalni zavod za javno zdravstvo,ali da ga on nije razumio jer je po struci ekonomista.

On je naveo da je kontakt osoba za materijale bio Enes Memić koji je dostavljao svu dokumentaciju o kojoj su se trebali izjašnjavati.

Također je kazao da je Vlada FBiH planirala na opremu potrošiti pet miliona KM, ali je kasnije izdvojeno dodatnih sedam miliona.

Rekao je da nije ni znao šta su respiratori pa je pitao Davora Pehara, direktora Federalnog zavoda za javno zdravstvo koji mu je kazao da su to umjetna pluća.

Svjedok je ispričao i da mu nije bilo poznato da Srebrena malina nabavlja respiratore ali da zna da prema zakonu onaj ko nabavlja robu dužan je osigurati i skladištenje.

LIDER