5 16
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

emaljski muzej, spomenik identiteta BiH, ove godine proslavlja 133. godišnjicu postojanja. Kao najstarija krovna institucija kulture, pripremila je bogat program, otvarajući vrata posjetiocima iz svih krajeva.

Bečić: Najljepše izdanje
Bečić: Najljepše izdanje

Muzej je zvanično otvoren 4. oktobra 1913. godine, izgrađen je u neorenesansnom stilu, sklopljen kao kompozicija četiri zgrade sa šest paviljona. U unutrašnjem dvorištu, između zgrada, formirana je i prva botanička bašta na ovim prostorima, ali je i danas jedina u Bosni i Hercegovini.

Endemične vrste

Berina Bečić, magistrica hortikulture i voditeljica botaničkog vrta, ističe da je specifičnost to što uspijevaju biljke koje su donesene iz nekih primorskih ili planinskih oblasti. Takav je i runolist donesen s Prenja.

– Botanički vrt je trenutno u svom najljepšem izdanju, zahvaljujući ovom periodu, kada su mnoge biljke u svom cvatu. Cilj vrta je da sve uzraste, od najmlađih do najstarijih, upozna sa značajem očuvanja endemičnih vrsta biljaka. U botaničkoj bašti nalazi se gotovo 3.000 vrsta biljaka – kazala nam je Bečić.

Jedinstvena botanička bašta u državi
Jedinstvena botanička bašta u državi

Autentičnošću ove bašte svjedoče i brojne vrste ruža, od kojih se izdvaja ruža iz vremena kralja Tvrtka I.

U okviru svakodnevnih izložbi u muzeju, posjetiocima su prezentirani eksponati iz oblasti etnologije, arheologije.

Efendić: Navike društva
Efendić: Navike društva

Nirha Efendić, kustosica Zemaljskog muzeja, izdvaja izložbu „Predah“, kojom je predstavljena tradicija ispijanja kafe i uživanja u duhanu.

– Mandale, dibek, čibuci, lule i šiševi govore upravo o ovoj tradicionalnoj kulturi i navikama u bh. društvu – kaže Efendić.

Dio plašta kralja Tvrtka

Na Odjeljenju za srednji vijek izloženi su najvredniji eksponati kasnog srednjeg vijeka.

Eksponati iz kasnog srednjeg vijeka
Eksponati iz kasnog srednjeg vijeka

Na Odjeljenju za srednji vijek izloženi su najvredniji eksponati kasnog srednjeg vijeka. Tu su brokatni plašt kralja Tvrtka I Kotromanića, nadgrobne ploče bosanskih kraljeva s Bobovca i tri originalne srednjovjekovne kraljevske povelje i darovnice.