Portal 072info

Svjedokinja odbrane Ratka Mladića: Ja ne znam šta je masakr

Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, vještak za demografiju Svetlana Radovanović kazala je da rat u BiH nije doveo do negativnog priraštaja te da “nije znatnije uticao na vitalitet stanovništva u BiH”.

“Uz najdublje poštovanje za svaku žrtvu, ovo nisu podaci koji bi mogli znatnije uticati na vitalitet stanovništva”, rekla je Radovanovićeva komentarišući nalaze demografskih eksperata Haškog tužilaštva, javlja BIRN – Justice Report.

Taj zaključak ona je, između ostalog, zasnovala na podacima o poslijeratnom prirodnom priraštaju u BiH, koji je od 1996. do 2004. godine bio pozitivan.

Prema Radovanovićevoj, to potvrđuje da “rat nije doveo do strašnog pada i negativnog priraštaja”, odnosno manjeg broja ljudi koji se rađaju od onih koji umiru.

“U smislu vitaliteta, ne postoji problem”, naglasila je jučer Radovanovićeva.

Ona je iznijela nalaz i mišljenje na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u nekoliko opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladiću se sudi i za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana počinjen u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. godine zauzela tu zaštićenu enklavu.

Radovanovićeva je kritikovala svoju koleginicu iz Tužilaštva Ewu Tabeau zato što je posvjedočila da je u Srebrenici počinjen “masakr”.

“Ne znam po kojoj definiciji koristi riječ ‘masakr’. Sigurno zna da u demografiji postoji samo ‘nasilna smrt’ i to kao ‘ubistvo’, ‘samoubistvo’ i ‘nesretan slučaj’… Ona ne zna da li je neko ubijen u borbi, počinio samoubistvo ili stradao nesrećnim slučajem… Ja ne znam šta je masakr, ali pretpostavljam da je teška egzekucija. Ona nije znala ko je bio žrtva egzekucije”, kazala je Radovanovićeva.

Sa spiska od 7.428 srebreničkih žrtava iz izvještaja demografa haških tužilaca, imena i drugi podaci “više od 1.000” njih, po Radovanovićevoj, nisu mogli biti pronađeni na spiskovima građana BiH popisanih 1991. godine.

“Znam da tih 1.000 nisu bili državljani BiH. Mogli su biti Muslimani, ali nisu morali”, rekla je ona.

Radovanovićeva je kazala i da su haški demografi “manipulisali” i primjenjivali nenaučne metode.

Suđenje Mladiću se nastavlja danas.

nap.ba

Podijelite članak