Portal 072info

Svjetska banka odobrila BiH kredit od 50 miliona eura za zapošljavanje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je IBRD kredit u iznosu 50 miliona eura za Projekt podrške zapošljavanju u Bosni i Hercegovini radi povećanja formalne zaposlenosti u privatnom sektoru za ciljne grupe, a koji će početi s mladima koji traže prvi posao.

Iz Svjetske banke navode da među nezaposlenima u BiH, više od 80 posto traži posao duže od jedne godine, što ukazuje na duboke strukturalne probleme na tržištu rada, pri čemu veliki dio nezaposlenih nema odgovarajuće kvalifikacije za radna mjesta koja nude poslodavci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ističu da je posebno teško naći prvi posao u formalnom sektoru: 67 posto mladih je bez posla, u odnosu na ukupnu stopu nezaposlenosti od oko 28 posto.

Šefica ureda Svjetske banke u BiH Tatiana Proskuryakova izjavila je da će ovaj projekt dati direktan doprinos otvaranju radnih mjesta putem pružanja finansijskih poticaja za formalno zapošljavanje u privatnom sektoru, počevši s mladima koji traže prvi posao.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Jednako je značajno što će ovaj projekt povećati zapošljivost, drugim riječima, sposobnost ljudi da nađu i zadrže dobar posao – rekla je Proskuryakova.

Projekt ima dvije komponente. Prva – promocija zapošljavanja, će pomoći vladama Federacije BiH i Republike Srpske da prošire i povećaju efikasnost svojih aktivnih politika tržišta rada i posredovanje javnih službi za zapošljavanje, da bi se povećalo formalno zapošljavanje u privatnom sektoru za izabranu ciljnu grupu osoba koje traže posao (mladi, nezaposleni s niskim vještinama, dugoročno nezaposleni, stariji od 40 godina, žene i druge grupe u nepovoljnom položaju). Programi za koje će biti pružena podrška uključuju subvencioniranje plate, obuku uz rad, samo-zapošljavanje, usluge za nezaposlene i poslodavce.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Druga komponenta – sistemi upravljanja, monitoring i komunikacija će osigurati finansiranje za jačanje sistema upravljanja za monitoring aktivnih programa tržišta rada i posredovanja pri zapošljavanju, te provođenje efektivne strategije komunikacije usmjerene na osobe koje traže posao, poslodavce i kreatore politike.

Bit će finansirano jačanje IT sistema radi: omogućavanja razmjene podataka između službi za zapošljavanje i drugih institucija; pružanja online usluga; monitoringa usluga koje se nude nezaposlenima i poslodavcima; uvođenja monitoringa učinka biroa za zapošljavanje, i monitoringa i objavljivanja trendova na tržištu rada i rezultata aktivnih politika tržišta rada, saopćeno je iz Svjetske banke.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME