Svjetska banka upozorava na na “ljudsku katastrofu”, moglo bi doći do ogromnog povećanja cijena hrane

Objavljeno:

Po riječima predsjednika Svjetske banke Davida Malpassa, svijet se suočava s “ljudskom katastrofom” zbog krize s hranom, koja je proizišla iz ruske invazije na Ukrajinu.

U intervjuu za BBC, Malpass, koji vodi instituciju zaduženu za globalno ublažavanje siromaštva, upozorio je da bi rekordni porast cijena hrane mogao “gurnuti” stotine miliona ljudi u siromaštvo i slabiju prehranu, ako se kriza nastavi.

– To je ljudska katastrofa, što znači da prehrana pada. Ali onda to postaje i politički izazov za vlade koje ne mogu učiniti ništa povodom toga, nisu je uzrokovale, a vide kako cijene rastu – rekao je Malpass na marginama sastanka MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.

Svjetska banka je izračunala da bi moglo doći do ogromnog povećanja cijena hrane od 37 posto, što je posebno veliko povećanje za siromašne, koji će “manje jesti i imati manje novca za bilo što drugo, kao što je školovanje. A to znači da to je stvarno nepravedna vrsta krize. Najviše pogađa najsiromašnije. To je vrijedilo i za Covid”.

Malpass je naveo da je u svijetu dovoljno hrane da se nahrane svi, a i globalne zalihe su velike prema historijskim standardima, ali morat će postojati proces dijeljenja ili prodaje kako bi hrana dospjela tamo gdje je potrebna.

Također je nastojao odvratiti zemlje od subvencioniranja proizvodnje ili ograničavanja cijena.

Umjesto toga, Malpass je rekao da fokus treba biti na povećanju zaliha gnojiva i hrane u cijelom svijetu, uz ciljanu pomoć za najsiromašnije.

Šef Svjetske banke također je upozorio na pojavu “krize unutar krize” koja proizlazi iz nesposobnosti zemalja u razvoju da servisiraju svoje velike dugove izazvane pandemijom, uslljed porasta cijena hrane i energije.

– Moramo biti zabrinuti zbog dužničke krize, a najbolja stvar koju možemo učiniti je rano početi djelovati na pronalaženju načina za smanjenje tereta duga za zemlje koje imaju neodrživ dug, jer što duže odgađate, to je gore – dodao je Malpass.

H.D. | 072INFO
H.D. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Predviđanja Svjetske banke: Čeka nas kriza poput one iz 1970-ih godina

Rat u Ukrajini rezultirat će skupom hranom i energijom...

Svjetska banka najavila dodatno smanjenje globalnog rasta ove godine

Svjetska banka smanjuje svoju prognozu globalnog rasta za 2022....

Svjetska banka upozorava na spori rast ekonomije i povećanje siromaštva

Rat u Ukrajini dodatno je opteretio ekonomije u razvoju...

Napredne ekonomije će do 2023. dostići puni oporavak proizvodnje

Nakon snažnog oporavka koji je globalna ekonomija doživjela u...