AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nadgledat će kampanju vakcinacije protiv koronavirusa u ratom zahvaćenoj Siriji koja bi trebala započeti u aprilu, prenosi Anadolija.

Cilj je da se do kraja ove godine vakciniše oko 20 posto stanovništva, saopćeno je iz SZO.

Najava je uslijedila zbog naglog porasta slučajeva zaraze u dijelovima zemlje koja je pod kontrolom vlade. Državni mediji objavili su da su jedinice intenzivne njege u državnim bolnicama u glavnom gradu Damasku pune i da su medicinski radnici pozvani da bude u pripravnosti zbog velikog priliva pacijenata zaraženih koronavirusom.

Sojevi iz Velike Britanije i Južne Afrike

Među zaraženima početkom ovog mjeseca bili su i predsjednik Bašar al Asad (Bashar al-Assad) i njegova supruga Asma koji se sada oporavljaju, prema saopćenju iz ureda predsjednika.

Iz SZO su naveli da nije poznato o kojima varijantama koronavirusa se radi u Siriji jer su laboratorijski kapaciteti te zemlje slabi. Uzorci su poslani van granica Sirije, a u susjednim zemljama registrovane su varijante koronavirusa iz Velike Britanije i Južne Afrike.

Zemlja, koja je prije rata imala 23 miliona stanovnika, registrirala je gotovo 50.000 slučajeva koronavirusa, od čega 40 posto na sjeverozapadu Sirije, uz granicu s Turskom, rekao je Akjemal Magtymova, predstavnica SZO i šef misija u Siriji.

Ne mogu priuštiti PCR testove

Magtymova je kazala da je više od 17.000 slučajeva registrirano u dijelovima Sirije kojis u pod kontrolom Assadovih snaga, dok je u područjima pod kontrolom opozicije više od 9.000 slučajeva.

Sirijsko Ministarstvo zdravstva registrovalo je gotovo 17.600 slučajeva zaraze, uključujući 1.175 preminulih od početka pandemije u martu prošle godine.

Desetogodišnji sukob u Siriji koji je usmrtio više od pola miliona ljudi i raselio polovinu stanovništva zemlje oštetio je stotine bolnica i klinika širom zemlje. Zbog rata i teške ekonomske i finansijske krize više od 80 posto Sirijaca živi ispod nivoa siromaštva i nije u mogućnosti priuštiti PCR testove.