SVJETSKI DAN PLUĆNE HIPERTENZIJE Tražimo jednaka prava za sve pacijente u BiH

Svjetski dan plućne hipertenzije obilježava se 05.maja. Obilježavajući ovaj važan dan, udruženja oboljelih u čitavom svijetu će održati sportske aktivnosti u saradnji sa sportskim klubovima kako bi ukazali na svoje svakodnevne poteškoće. Na taj način zdravi izražavaju svoju podršku oboljelima od ove rijetke, teške i neizlječive bolesti. Ove aktivnosti se neće održati samo na ovaj datum već će se održavati tokom cijelog mjeseca maja.

Na koji način će ovaj dan biti obilježen u Bosni i Hercegovini, rekla nam je Vera Hodžić, predsjednica skupštine Udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije „DAH“ – u Bosni i Hercegovini:

  • Osnovni cilj obilježavanja Svjetskog dana plućne hipertenzije je podizanje svijesti o ovoj bolesti o kojoj se vrlo malo zna. Udruženje „DAH“ će ove godine nizom aktivnosti ukazati na položaj oboljelih u našoj zemlji u saradnji sa nekoliko sportskih klubova, organizacija i udruženja. U saradnji sa Ženskim rukometnim klubom „Krivaja“ i Rafting klubom „Krivaja – Zavidovići“, prva naredna utakmica i ovogodišnji rafting na rijeci Krivaji će biti u znaku podrške oboljelima od plućne hipertenzije. Pozivamo sve da nam se pridruže i pomognu da povećamo svijest o ovoj razarajućoj bolesti koja napada pluća i srce, – rekla nam je Vera Hodžić.

Osim o ovim aktivnostima, Vera Hodžić je iskoristila priliku da još jednom istakne veoma tešku situaciju kada je u pitanju položaj oboljelih od ove bolesti u Bosni i Hercegovini u odnosu na ostale pacijente Evrope i svijeta:

  • Osim što je bolest teška, rijetka i neizlječiva, oboljeli u Bosni i Hercegovini se susreću sa još jednim velikim problemom koji je pacijentima u svijetu neshvatljiv. Naime, izuzetno skupa terapija nije dostupna svim pacijentima u našoj zemlji. Lijekovi za održavanje bolesti pod kontrolom su dostupni pacijentima u Republici Srpskoj i Kantonu Sarajevo o državnom trošku, dok ostali pacijenti moraju kupovati lijek koji u mjesečnim potrebama minimalno košta preko 800 eura. Naše Udruženje je do sada na sve načine pokušalo uticati na nadležne istitucije kako bi promijenilo situaciju, međutim, osim riječi razumijevanja i obećanja nismo dobili ništa drugo, – ističe Hodžić i dodaje – Nama je ostalo samo tražiti naše pravo na liječenje i pravo na život na Sudu za ljudska prava. Kako u jednoj državi pacijenti oboljeli od iste bolesti nemaju isto pravo na liječenje, naše je osnovno pitanje!? Zar je teritorijalna razdjeljenost naše države razlog ovakve situacije?! Neshvatljivo, nedopustivo, necivilizacijski! Zbog svega navedenog naš prvi zadatak je izjednačiti prava oboljelih od plućne hipertenzije u Bosni i Hercegovini.

Plućna hipertenzija je bolest krvnih sudova pluća, te zbog manjka kisika u tijelu dolazi do popuštanja desne strane srca. Od nje mogu oboljeti svi, u bilo kojoj životnoj dobi. Plućna hipertenzija može biti posljedica nepoznatnog ili poznatog uzroka, odnosno dijeli se na primarnu i sekundarnu. Osnovni simptomi koji ukazuju na plućnu hipertenziju su: otežano disanje, opšti umor i osjećaj bolesnika da ne može udahnuti dovoljno zraka, te veliki napor prilikom bilo kakve fizičke aktivnosti.

Saznajte danas sta možete uraditi da Ostanete bez daha za plućnu hipertenziju!

#WorldPHDay

#BreathofSuccess

Za više informacija posjetite iwww.worldphday.org

Prethodni članakOd 11. maja stabilizacija vremena
Sljedeći članakŠARENI VOKALI Večeras novo izdanje emisije “Neki novi klinci” u programu OBN TV