Portal 072info

Svjetski dan poezije

poezija

Na današnji dan, 21. marta obilježava se Svjetski dan poezije. Godine 1999. UNESCO je proglasio 21. ožujka Svjetskim danom poezije sa svrhom promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta.

Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima. Prema podatcima koje posjeduje Nacionalni komitet za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi, Svjetski dan poezije slavio se u drugom obliku još od 1505. godine. Uglavnom se slavio u listopadu, ponekad petog, ali krajem 20. stoljeća slavlje se održavalo 15. listopada. Međutim, praznik je zapravo do UNESCO-vog službenog proglašenja, naizmjenično slavljen u listopadu i studenom.

Tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama, a obilježava se i u Bosni i Hercegovini. Od pjesnika bosanskohercegovačkog podrijetla najpoznatiji su Aleksa Šantić, Musa Ćazim Ćatić, Antun Branko Šimić, Jovan Dučić, Mehmedalija Mak Dizdar, Skender Kulenović, Abdulah Sidran, Izet Sarajlić…

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box