Svjetski dan poezije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

poezija

Na današnji dan, 21. marta obilježava se Svjetski dan poezije. Godine 1999. UNESCO je proglasio 21. ožujka Svjetskim danom poezije sa svrhom promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta.

Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima. Prema podatcima koje posjeduje Nacionalni komitet za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi, Svjetski dan poezije slavio se u drugom obliku još od 1505. godine. Uglavnom se slavio u listopadu, ponekad petog, ali krajem 20. stoljeća slavlje se održavalo 15. listopada. Međutim, praznik je zapravo do UNESCO-vog službenog proglašenja, naizmjenično slavljen u listopadu i studenom.

Tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama, a obilježava se i u Bosni i Hercegovini. Od pjesnika bosanskohercegovačkog podrijetla najpoznatiji su Aleksa Šantić, Musa Ćazim Ćatić, Antun Branko Šimić, Jovan Dučić, Mehmedalija Mak Dizdar, Skender Kulenović, Abdulah Sidran, Izet Sarajlić…

Fena