AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća obilježava se svake treće nedjelje u  novembru, svake godine.

Iako su ovaj dan počele obilježavati žrtve saobraćajnih nesreća još 1993. godine, a Ujedinjene nacije ga prihvatile 26.10.2005., posvećen je sjećanju na milione poginulih i povrijeđenih u saobraćajnih nesrećama, njihove porodice i zajednice.

Mise sjećanja i ceremonije polaganja cvijeća održavaju se u znak sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća diljem svijeta. Policajci, udruženja koje pružaju podršku porodicama žrtava saobraćajnih nesreća, vlada i zajednice ujedinjuju porodice  i prijatelje onih kojih su izgubili živote u prometnim nesrećama, kako bi obilježili ovaj dan nizom aktivnosti, prenose agencije.  

Svakih šest sekundi na svijetu neko pogine ili je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći, uključujući vozače, putnike, motocikliste, bicikliste i pješake.

Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća je: “Brza vožnja ubija –  odbacimo dizajn brzih vozila!”(Speeding kills-design out speeding). 

Ovaj slogan dio je globalnog plana za tzv. Desteljeće djelovanja za sigurnija vozila tj. vozila s poboljšanom sigurnošću kao i tehnologijama za izbjegavanje sudara te s najvišim nivoima zaštite korisnika osjetljivih dionica ceste, za informacije korisnika o sigurnosnim performansama motornih vozila te standardima minimalnih sudara, prenose agencije.

Obilježen Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda na putevima RS-a

Pod sloganom “Brzina ubija! Ne prekoračujte brzinu!” u Banjoj Luci je danas obilježen Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća. Na putevima Republike Srpske prošle godine život su izgubile 153 osobe, dok je 2.936 zadobilo teže ili lakše povrede.  Procjenjuje se da ekonomija tog bh.entiteta, zbog saobraćajnih nezgoda, gubi više 172 miliona KM godišnje. 

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja ističu da ovi podaci dovoljno govore o težini problema, ali su istovremeno alarm za uzbunu i poziv na zajedničku akciju institucija, nadležnih za bezbjednost saobraćaja, kako bi podigli svijest o neophodnosti prevencije saobraćajnih nezgoda.

Nadležni u Agenciji smtraju da je Dan sjećanja prilika da cjelokupna zajednica, još jednom, prisjeti sugrađana, stradalih u saobraćaju i da se iskaže saosjećanje s ožalošćenim porodicama, kao i da se skrene pažnja na broj poginulih i nastradalih u saobraćajnim nezgodama i potencijalni rizik za sve učesnike u saobraćaju. 

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da je za devet mjeseci ove godine na putevima tog bh.entiteta poginulo 89 osoba, što je manje u odnosu na prošlu godinu zahvaljujući akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva saobraćaja i veza, Agencije za bezbjednost saobraćaja i Republičkog auto-moto saveza. 

Neprilagođena brzina i dalje je najčešći uzrok saobraćajnih nesreća, na drugom mjestu je vožnja pod uticajem alkohola, a na trećem nebezbjedni putevi i nevezivanje pojasa. 

Problem je nedovoljan procenat korištenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje, od svega oko 55 posto vozača, u RS-u.

Podaci Agencije pokazuju da su najopasnije dionice u RS-u Banja Luka – Prijedor, Klašnice – Prnjavor, Ljubogošta – Pale, Sokolac – Rogatica, Zvornik – Drinjača, Zvornik – Šepak, te Kozarska Dubica – Gradiška i Kozarska Dubica – Prijedor. 

U akciju obilježvanja Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća uključile su se brojne nadležne institucije RS.

Fena