Svjetski hakeri se udružili: Pomažu Ukrajini u ratu protiv Rusije

hakeri internet prevara bitcoin pexels
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Hiljade hakera dobrovoljaca i IT stručnjaka širom svijeta pomažu u odbrani Ukrajine, a neki to čine ciljajući ruske organizacije kibernetičkim napadima, izjavio je u petak visoki dužnosnik ukrajinske vlade za kibernetičku sigurnost.

Ruski mediji koji “stalno lažu svoje građane”, te finansijske i transportne organizacije koje podržavaju ratne napore, među potencijalnim su metama za digitalne napade takozvane “ukrajinske IT vojske”, govori Victor Zhora, dužnosnik u ukrajinskoj Agenciji za kibernetičku sigurnost, koja je zadužena za zaštitu vladinih mreža.

ČITAJ JOŠ:  Rusija zabrinuta zbog situacije u BiH, Gazeta piše da SAD želi otvoriti "drugi front" na Balkanu

“IT vojska” je grupa ukrajinskih građana i stranaca koji nisu dio ukrajinske vlade – ali ih Kijev ohrabruje. To je primjer kako ukrajinska vlada čini sve kako bi pokušala usporiti ruski vojni napad i ilustrira kako su kibernetički napadi odigrali pomoćnu ulogu u ratu.

Cilj “IT vojske Ukrajine” jeste “učiniti sve što je moguće… kako bi se agresor osjećao neugodno svojim djelovanjem u kibernetičkom prostoru i na ukrajinskoj zemlji”, rekao je Zhora novinarima na videokonferenciji u petak.

ČITAJ JOŠ:  Milenko Živanović: Sto prvi nedostupni optuženik za ratne zločine u BiH

Haktivisti raznih linija – od Bjelorusa koji se protive ratu do ruskih hakera – ušli su u tzv. IT rat i tvrde da su hakirali svoje protivnike.

Internet stranica ruskog državnog medija TASS hakirana je u ponedjeljak i nakratko je prikazala poruku u kojoj se spominju ruske žrtve u ratu u Ukrajini i osuđuje ruski predsjednik Vladimir Putin. Iako nije bilo jasno ko je primjer odgovoran za hakiranje, logo hakerskog kolektiva Anonymous pojavio se na web stranici TASS-a.

ČITAJ JOŠ:  Pronađena marihuana: Policija ga uhapsila na plantaži
GODISNJICA
MARKETING