Svjetski i regionalni mediji o godišnjici genocida: Zločinac Ratko Mladić i krvavi krešendo rata

O godišnjici genocida u Srebrenici i ovoga 11. jula pisali su brojni svjetski i regionalni mediji.

The Washington Post izvjestio je o ukopu još 50 žrtava genocida u Srebrenici.

“Hiljade ljudi okupili su se kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, jedinom priznatom genocidu u Evropi nakon Holokausta. Brutalno su ubijeni su prije 27 godina, a posmrtni ostaci 47 muškaraca i trojice tinejdžera bit će ukopani u memorijalnom centru na ulazu u Srebrenicu, gdje će se pridružiti više od 6.600 žrtava koje su tamo već ukopane”, opisano je u članku.

France24 objavio je kako će na godišnjicu genocida u Srebrenici biti ukopano još žrtava iako “većina Srba i njihovih vođa i dalje odbijaju priznati genocid u etnički podijeljenoj Bosni”.

“Više od 8.000 muslimana, muškaraca i dječaka iz Srebrenice ubili su bosanski Srbi u julu 1995. godine, u zločinu genocida”, istakli su.

Euronews piše kako su “snage bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića tokom 10 dana masakrirale 8.000 muslimana Bošnjaka tokom posljednjih mjeseci rata”.,

“Mladićevi vojnici bacali su žrtve u masovne grobnice, koje su kasnije iskopavali bagerima i razbacivali njihove posmrtne ostatke na drugim mjestima kako bi prikrili svoje zločine”, napisali su.

ABC News također je izvijestio o godišnjici genocida u Srebrenici kao o “krvavom krešendu rata u Bosni”.

Deutsche Welle pisao je o izvinjenju koje je Kajsa Ollengren, ministrica odbrane Holandije uputila preživjelim žrtvama genocida.

Agencija Reuters također je izvjestila o izvinjenju Holandije za ulogu koju su njihovi mirotvorci imali tokom genocida u Srebrenici.

Al Jazeera pisala je o pričama preživjelih koji se plaše da će se zločini u budućnosti ponoviti.

BBC News na godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici pisao je o Salihi Osmanović koja je prije 27 godina izgubila dijete, muža, brata i oca.

Index.hr pisao je o Ratku Mladiću kao jednom od “najgorih ratnih zločinaca i krvoloka 20. stoljeća.

“Kao general koji je na kraju 20. stoljeća proveo operaciju genocida u Europi. Povijest pamti zločince, Mladić se u tom smislu ne treba brinuti da će biti zaboravljen. Još bolje po njega, odgojene su cijele nove generacije koje ga smatraju herojem, velikim borcem i martirom za srpsku stvar”, piše Index.hr.

Turski Daily Sabah izvijestio je kako su holandske snage u ljeto 1995. godine “pod komandom Ujedinjenih nacija trebale braniti uglavnom muslimansku populaciju Srebrenice”.

“No, oni nisu pružili otpor 11. jula kada su srpske snage pod komandom Ratka Mladića ušle u grad”, napisali su.

Njemački Spiegel u članku koji govori o godišnjici genocida naglašava kako je “Srebrenica proglašena zaštićenom zonom UN-a tokom rata u Bosni”.

“Holandska UN jedinica Dutchbat je u ljeto 1995. godine trebala zaštititi hiljade bosanskih izbjeglica u enklavi, ali 11. jula srpske jedinice predvođene generalom Ratkom Mladićem zauzele su Srebrenicu. Lako naoružani plavi šljemovi nisu pružali otpor. Srbi su ubili oko 8.000 dječaka i muškaraca bosanskih Muslimana”, napisali su.

Klix