Svjetski lideri pozdravili dogovor Izraela i Hamasa: Moramo raditi na trajnom prekidu sukoba

Nakon što su predstavnici Izraela i Hamasa dogovorili prekid sukoba brojni svjetski lideri pozdravili su dogovor dviju strana te su istakli kako stanovnici Gaze mogu očekivati pomoć svih zemalja u obnovi razrušenih područja.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutteres nakon objave o prekidu sukoba pozvao je vladare Hamasa i Izraela da poštuju prekid vatre te je pozvao lidere svih zemalja da razviju paket za obnovu, koji će pružiti podršku palestinskom narodu i ojačati njihove institucije.

“Izraelski i palestinski lideri snose odgovornost, osim za održavanje mira, i za započinjanje dijaloga za rješavanje osnovnih uzroka sukoba”, rekao je Guterres.

Iako su brojni analitičari istakli kako ne očekuju da će se problemi između Izraela i Palestine riješiti u doglednom periodu, Guterres je rekao kako je UN spreman raditi na pomirenju s obje strane u sukobu.

Cilj razgovora trebao bi biti povratak pregovaranju o uspostavljanju dvije države zasnovane na teritorijalnim posjedima prije Šestodnevnog rata 1967. godine.

Copy

Predsjednik SAD-a Joe Biden također je pozdravio odluku o prekidu sukoba te je naglasio kako će SAD nastaviti “tihu i neumoljivu diplomatiju koja će donijeti istinsku priliku za napredak”.

Biden je iskoristio priliku te je pohvalio i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog odluke da prekine sukob koji je trajao 11 dana. Osim toga, američki predsjednik je naglasio kako će SAD i dalje podržavati Izrael te da ova država može očekivati punu podršku SAD-a u obnavljanju izraelskog protivraketnog sistema Iron Dome, kako bi se osigurala sigurnost države i u budućnosti.

“Vjerujem da Palestinci i Izraelci podjednako zaslužuju živjeti sigurno i u jednakim mjerama uživati slobode i demokratiju. Moja administracija će nastaviti tihu i neumoljivu diplomatiju prema tom cilju”, rekao je Biden.

Bidenovu izjavu podržao je i egipatski predsjednik Al-Sisi, koji je bio jedna od ključnih osoba koja je učestvovala u posredovanju između dviju strana.

Nakon okončanja sukoba oglasio se i ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab, koji je naglasio kako obje strane moraju raditi na trajnom prekidu sukoba.

“Sve strane moraju raditi na tome da prekid vatre bude trajan i prekine neprihvatljiv ciklus nasilja i gubitka života. Velika Britanija će uvijek podržavati napore na uspostavljanju mira”, rekao je Raab.

Povodom primirja Izraela i Palestine predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je rekao kako je ovo šansa za trajni mir i sigurnost.

“Pozdravljam primirje između Izraela i Hamasa, kojim je završen sukob koji je trajao 11 dana. Ovo je šansa za mir i sigurnost svih građana”, rekao je Michel.

Primirje između Izraela i palestinske grupe Hamas stupilo je na snagu rano jutros. Dogovorenim primirjem su okončana bombardovanja koja su trajala 11 dana, a u kojima je poginulo više od 240 ljudi, većinom u Gazi.

IZVORklix.ba
Prethodni članakUdruženje žrtava genocida pisalo Dodiku: Hvala vam što priznajete presudu Karadžiću
Sljedeći članakPetev objavio spisak Zmajeva za Crnu Goru i Dansku: Nema Džeke i Pjanića, pet debitanata