Svjetski mediji bruje o “otocima smeća” na Drini

drina otpad 1
04.01.2021., Visegrad, Bosna i Hercegovina - Fotografija iz zraka nekoliko tisuca kubika otpada trenutno se nalazi na rijeci Drini u blizini Visegrada. Otpad je dosao do brane hidroelektrane rijekom Limom iz Crne Gore, te pritokama Drine. Procjene su da je do na branu stiglo oko cetiri tisuce kubika otpada usljed pucanja lanca koji nije mogao izdrzati pritisak smeca. Trenutno jedna od najljepsih rijeka izgleda kao prava ekoloska katastrofa. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Aktivisti za zaštitu okoliša u Bosni i Hercegovini upozoravaju da tone smeća koje plutaju rijekama u toj zemlji ugrožavaju lokalni ekosistem i zdravlje ljudi, piše ABC.

Drina, rijeka na istoku BiH koja svojim donjim tokom čini prirodnu granicu između BiH i Srbije, sedmicama je prekrivena smećem koje se u njoj skuplja brže nego što je se čisti.

Kiša koja sedmicama pada dovela je do porasta vodostaja Drine, a njezini su pritoci u nju donijeli plastične boce, hrđave bačve, rabljene automobilske gume, stari namještaj i drugo smeće.

“Otoci smeća” koji plutaju po smaragdnoj vodi rijeke približavaju se i brani Hidroelektrane Višegrad. Aktivisti kažu da je situacija slična i uzvodno i nizvodno od Višegrada. “Ovo je ogroman problem”, rekao je Dejan Furtula iz Udruge građana “Eko Centar” iz Višegrada. “Pozivam sve institucije i bilo koga ko može pomoći da se pridruže akciji čišćenja.”

Lokalne vlasti, piše ABC, rade na čišćenju smeća, no ono se nastavlja gomilati, a donose ga Drinini pritoke u Srbiji i Crnoj Gori. Smeće se skuplja kod brane HE Višegrad.

Copy

Furtula je rekao da mikroplastika i toksini iz smeća na kraju završe u lancu ishrane, što je prijetnja i za ljude, i za životinje. “Cijeli se ekosistem mijenja. Ovdje svi jedu ribu”, dodao je.

Njemački startup Everwave ove je sedmice u BiH poslao svoje plovilo za skupljanje smeća Collectix. Suosnivač kompanije Clemens Feigl rekao je da se odlučio pomoći kada je vidio fotografije smeća koje pluta rijekom.

“U narednim ćemo danima pokušati ukloniti što je više smeća. Akcija će trajati 14 dana i dat ćemo sve od sebe”, rekao je Feigl.

Prethodni članakDigitalna transformacija društva je razvojna šansa Bosne i Hercegovine
Sljedeći članakNovi selektor bh. rukometaša: Samo razmišljam o plasmanu na EURO 2022