Svjetsko prvenstvo 2022. igraće se na zimu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

607_20130916145409_qatar

Šef ljekarskog tima Svjetske fudbalske organizacije Mišel D’Hoge rekao je danas da će na predstojećoj sjednici Izvršnog odbora te organizacije u Cirihu predložiti da se Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine sa ljeta pomjeri na zimu.

Kako prenose britanski mediji, očekuje se da će FIFA na sjednici zakazanoj početkom oktobra u Cirihu odobriti pomjeranje termina na zimu 2022. godine. Asocijacija evropskih klubova, kao i Konfederacija fudbalskih saveza Sjeverne i Centralne Amerike i Kariba (KONKAKAF) žele da odlože donošenje odluke, kako bi mogli da analiziraju utjecaj koje bi eventualno pomjeranje imalo na odigravanje liga.

“Moj stav je vrlo jasan, sa medicinske tačke gledišta, mislim da je bolje da se Svjetsko prvenstvo održi tokom novembra i decembra”, kazao je D’Hoge. I prije no što je Katar decembra 2010. godine izabran za domaćina Mundijala 2022. godine, nagađalo se o mogućnosti da se turnir igra zimi, pošto u Kataru ljeti temperatura premašuje 40 stepeni Celzijusa i to uz česte pješčane oluje.

Beta