4891DF87 C888 43F6 9EDF 2BA2F48F3460
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

ŽENEVA – Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da prati novu varijantu virusa korona, nazvanu “mu“, koja je prvi put detektovana u Kolumbiji u januaru 2021. godine.

FIXGEHALT

“Mu” varijanta, čije je naučna oznaka “B.1.621”, klasifikovana je kao “varijanta od interesa”, saopštila je SZO u sedmičnom pregledu, prenio je AFP.

Organizacija navodi da ova varijanta ima mutacije koje ukazuju na rizik od otpora na vakcine i naglašava da su potrebne dodatne studije radi boljeg razumijevanja.

“‘Mu’ varijanta ima konstelaciju mutacija koje ukazuju na potencijalne osobine izbjegavanja imuniteta”, piše u saopštenju.

LIDER

Postoji opšta bojazan povodom pojave novih verzija virusa korona dok broj zaraženih ponovo raste širom svijeta. Trenutno dominira lako prenosivi delta soj, naročito među nevakcinisanim ljudima i u oblastima u kojima su epidemiološke mjere ublažene.

Svi virusi, uključujući sars-kov-2, koji uzrokuje kovid 19, postepeno mutiraju, a većina mutacija ima mali uticaj na opšte karakteristike virusa.

SZO je u ovom trenutku identifikovala četiri vrste virusa korona koje su razlog za brigu, među kojima su alfa, prisutna u 193 zemlje, i delta, prisutna u 170 država.