SZO upozorava: Neće biti gotovo nigdje dok ne bude gotovo svugdje

D070E381 5222 4025 9AF0 8E2A9A7E0F15

SZO je upozorila da uprkos padu broja oboljelih i umrlih od kovida 19 na globalnom nivou, i većem broju vakcinisanih u određenim zemljama, pandemija nije gotova.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus je na brifingu u Ženevi rekao da je uočljiv pad umrlih i oboljelih drugu nedjelju zaredom, ali upozorio da se u bogatijim zemljama razvija svijest o tome da je pandemija gotova jer imaju veliki broj vakcinsanih, dok je u drugom dijelovima svijeta situacija veoma ozbiljna.

“Pandemija kovida 19 je daleko od kraja i neće biti gotova nigdje dok ne bude gotova svugdje”, kaže direktor SZO.

Tedros upozorava da nove varijante, slabi zdravstvveni sistemi, polovična primjena mjera zaštite, kao i manjak medicinskih sredstava i vakcina pogoršavaju situciju u siromašnijim zemljama. To, kako objašnjava, kompromituje nabavku vakcina na globalnom nivou i podvlači da Kovaks program uskoro ostaje bez vakcina.

Program distribucije vakcina siromašnim zemljama oslanjao se na vakcine iz Instituta za serume u Indiji, koji proizvodi vakcinu Astra Zeneke. Ali, mnoge od tih vakcina neće izaći iz Indije jer su potrebne tamošnjem stanovništvu koje se bori s virusom.

Šef SZO je upozorio da će Kovaks do kraja juna imati 190 miliona doza manje nego što je planirano, a da je do sada isporučeno 65 miliona doza u 124 zemlje. Ali, Kovaks i dalje zavisi od zemalja donatora i ispunjavanja obaveza proizvođača da daju vakcine.

Tedros je rekao da proizvođači Astra Zeneke polako povećavaju količine proizvedenih vakcina, ali da drugi to ne rade. Fajzer je obećao da će ove godine Kovaksu dati 40 miliona vakcina, ali tek u drugoj polovini godine.

“Vakcine su nam potrebne odmah kako bismo ih podijelili što prije”, kaže Tedros.

Pozvao je i bogate zemlje koje imaju viškove vakcina da podijele siromašnijima.

“Moramo da postavimo zajednički cilj i vakcinišemo odraslu populaciju što prije. Niko nije bezbjedan dok svi nisu bezbjedni”, kaže šef SZO.