Ta grozna prehlada: Kako pregurati sezonu bez antibiotika?

Ta grozna prehlada: Kako pregurati sezonu bez antibiotika?

slika (5)

U proteklih nedjelju dana sve je više ljudi koji se javljaju ljekaru zbog respiratornih infekcija. Međutim, hladne i vjetrovite dane moguće je preživjeti bez ijedne ozbiljnije prehlade koja bi zahtijevala upotrebu lijekova.

Kijavica, zapušen nos, kašalj, grlobolja, bolovi u tijelu, povišena tjelesna temperatura… Sve su ovo simptomi bakterijske ili virusne infekcije koji svakoga od nas snađu barem jednom godišnje, a nerijetko i češće.

Ukoliko potraju duže od nekoliko dana, ljekari nam najčešće prepisuju antibiotike, koji ma koliko da pomažu, zapravo prave haos u našem organizmu. Posebno je nezgodno kada, zbog čestog uzimanja, postanemo rezistentni na njihovo dejstvo, pa ovi lijekovi više nisu u stanju da nam pomognu kada je to stvarno nephodno.

Srećom, adekvatnim oblačenjem i zdravom ishranom moguće je preduprijediti teške prehlade, pa samim tim i potrebu za uzimanjem antibiotika. Donosimo vam spisak savjeta koji će vam podići imunitet i pomoći tijelu da što brže otjera neželjene mikrobe.

Strpljenje

Svi koji rade znaju koliko im komplikacija pravi svaki izostanak s posla i otvaranje bolovanja. Ipak, mnogo je bolje umiriti se malo i odležati kod kuće nekoliko dana, nego se nakljukati antibioticima i baciti se “u mašinu”. Organizam će naći načina da se sam izbori s infekcijom. Naravno, ukoliko sipmtomi potraju, lijekovi su neophodni.

Sunce

Sunce je izvor života, a za dobar imunitet, važan je vitamin D. Nije ga neophodno uzimati u suplementima, već će sasvim dovoljno biti svakog dana provesti napolju u laganoj šetnji dvadesetak minuta, do pola sata. Bez obzira na kišu i oblake, sunčevi zraci će naći svoj put da vas preko kože “napune” ovim dragocjenim vitaminom.

Hrana

Sirov med, kokos, citrusno i drugo voće, svježe povrće kao što su bijeli i crni luk, kupus, turšija i druga zimnica su odlični borci protiv prehlade i gripa. Neke od ovih namirnica imaju probiotska svojstva, što znači da podstiču razmnožavanje takozvanih dobrih bakterija, dok druge predstavljaju pravi šok za opasne bakterije.

Čajevi i začini

Biljni čaj ne treba piti samo kad je čovjek bolestan već kao preventivu. U našem narodu su se odavno odomaćile kamilica, lipa, šipak, nana… Ukoliko ga već niste nabrali sami, čajevi od ovog bilja daleko su jeftiniji od ture ma kojih lijekova. Takođe, imunitet podižu i začini poput đumbira, ehinaceje, ljute papričice, indijske kurkume… Isprobajte ih, nećete se pokajati!

Vježbanje

Ako vam nije gušt, niko vas ne tjera da po ciči zimi i mrklom mraku idete do teretane ili trčite maraton, iako vam to ne bi škodilo. Ipak, za predupređivanje prehlade, ali i njeno izlječenje, dovoljno će biti samo dvadesetak minuta laganog vježbanja dnevno. Svakog dana od svega pomalo i za vas nema zime!

Telegraf

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS