Portal 072info

Tabute zalijevaju suzama: Fadila Hasanković ukopat će pet kostiju svoga brata Adila

Nekadašnjom fabrikom akumulatora odzvanjaju jecaji, a majke i porodice žrtava tabute s posmrtnim ostacima svojih najmilijih zalijevaju suzama. Fadila Hasanković će nakon 24 godine ukopati posmrtne ostatke svoga brata Adila Suljića koji je ubijen 12. jula 1995. godine u Srebrenici. Plačući je dočekala zeleni tabut, milovala ga i dozivala svoga brata koji je mučki ubijen. Pronađeno je samo pet njegovih kostiju, jedna cipela, gornji dio trenerke i sat.

“Identifikovali su ga u Istočnom Sarajevu s još dvije žrtve. Pronašli su ostatke po šumama na Koštan Brdu, iznad Kravice. Krenuo je s ostalima ka slobodnoj teritoriji. Oni su ih zaustavili, tukli i ubili. Ukopavam brata s pet kostiju i ništa više, je li to civilizacija? Ljudi su podigli ruke i krenuli bez borbe”, kazala je Fadila.

Fadil je imao 43 godine u trenutku ubistva. Iza njega su ostale žena, tada devetogodišnja kćerka i petogodišnji sin.


“Četrnaest godina su krili ovih pet koščica. Ubili su ga oko šest sati ujutro, tada mu je sat stao”, kazala je uplakana sestra.

Nad tabutima 33 žrtve genocida plaču sinovi, kćerke, majke, sestre… Dodiruju ih, miluju i pitaju se zašto. Drhtave ruke dižu prema nebu i mole se da njihove duše konačno nađu smiraj.

Niti jedan od tabuta nema potpune skelete, samo nekoliko kostiju.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana je Šaha Cvrk koja je imala 82 godine, a najmlađa žrtva je Osman Cvrk koji je imao samo 16 godina. Treći član porodice Cvrk je Rašid, Šahin sin, koji je 1995. godine imao 55 godina i on će biti ukopan pored svoje majke.

Na ovoj kolektivnoj dženazi bit će ukopani i otac i sin Zaim (Rasim) Pilav (1946) i Fuad (Zaim) Pilav (1976). Također, vječni mir pronaći će braća Kasim i Asim Isaković te braća Fahrudin i Zijo Mujić.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 37
    Shares