Portal 072info

Tačniji nego što se misli: Koliko lažu brzinomjeri?

Jedna od najvažnijih promjena u novom (dopunjenom) Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na cestama BiH je smanjenje tolerancije za prekršioce maksimalne dozvoljene brzine.

Ako se dosada na većini mjesta tolerisala vožnja koja je brža do 20 km/h od dozvoljene, ubuduće će se kazne pisati i slati već za +10 km/h iznad propisa.

To će uveliko promijeniti percepciju naših vozača koji su dosada spremno dočekivali radarske zamke i brzinu prilagođavali dozvoljenoj. Računali su da svaki brzinomjer “laže” za 10-ak km/h, čemu treba dodati i nekoliko procenata radarske tolerancije, pa su se radaru mogli približiti i malo brže nego što to tahometar u vozilu pokazuje.

Policijska tolerancija se smanjuje, a šta je sa preciznošću brzinomjera? To što piše na kazaljci brzinomjera zasnovano je na informacijama (elektronskim signalima) koje na uobičajen način šalje pokazivač u mjenjaču ili senzori točkova ABS-a.

Ti signali se sukladno svim međuodnosima u prevođenju preračunavaju u brzinu vožnje. Ako točkovi nisu mnogo potrošeni, pokazana vrijednost je danas, zahvaljujući razvijenoj elektronici, gotovo sasvim tačna.

Na žalost vozača noviji automobili imaju sve preciznije brzinomjere. Na različitim testovima dokazano je da očekivano odstupanje u području 10-ak km/h dostiže maksimum tek pri brzoj vožnji autoputem. Dakle, ko se oslanja na nepreciznost brzinomjera, bit će uhvaćen već na prvom radarskom punktu.

Moguće je, doduše, da kod nekih modela bude i većih odstupanja jer preciznost brzinomjera zavisi od kompletnih odnosa u automobilu pri čemu je odlučujući udio točkova i guma.

Šire gume od onih originalnih učinit će auto bržim od vrijednosti koju pokazuje tahometar, a gume užeg profila napravit će ga sporijim. Onaj ko montira drugačije felge i gume, ne može se pouzdati u to da je pokazana brzina tačna.

Zato, ako vozite brzinom, čak i samo malo višom od dozvoljene, radite to na svoj rizik. Na (ne)tačnost brzinomjera svog automobila možete se osloniti taman onoliko koliko i na tolerantnost policije!

Pokušajte izmjeriti tačnost brzine svog automobila

Spoznaju o preciznosti podataka o brzini vlastitog auta dat će vam kontrola uz pomoć štoperice. Kad vam saobraćaj to dozvoli, i ako imate mogućnosti izaći na neki autoput, vozite konstantno brzinom od 120 km/h, a suvozač neka štopa vrijeme koje vam je potrebno za jedan kilometar (na autoputu su sa strane na svakih 500 metara postavljene male plave table).

Ako je ‘taho’ ispravan, 1000 metara proći ćete za tačno 30 sekundi. Treba li vam više vremena, brzinomjer pretjeruje. Ukoliko neko želi za tako jedan “uštopani” kilometar izračunati prosječnu brzinu, mora samo 3600 (broj sekundi u satu) podijeliti sa sekundama pokazanim na štoperici.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box