Screenshot 2 21
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Nakon što je nekoliko stotina afganistanskih vojnika pred najezdom talibanskih boraca pobjeglo iz ove države u susjedni Tadžikistan, vlasti Tadžikistana naredile su mobilizaciju 20.000 rezervista kako bi zaštitili granicu od talibanskih boraca. Kako su navele vlasti ove zemlje, vojnici su zbog pogoršane sigurnosne situacije raspoređeni duž cijele granice s Afganistanom kako bi na taj način spriječili eventualne napade talibanskih snaga koje sve više preuzimaju kontrolu u Afganistanu nakon povlačenja američkih trupa.

Posljednje regije koje su zauzeli talibani smještene su upravo uz granicu s Tadžikistanom što je naročito zabrinulo čelnike ove države.

Predsjednik Afganistana Ashraf Gani razgovarao je s predsjednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom te ga je tom prilikom uputio u dešavanja nakon odlaska američkih trupa iz ove države.

“Posebnu smo pažnju posvetili eskalaciji sukoba u sjeveroistočnim područjima Afganistana koja se nalaze u blizni Tadžikistana”, saopćeno je iz Rahmonovog kabineta.

Zbog eskalacije sukoba između afganistanskih vojnika i talibana, naročito u dijelovima koji su blizu Tadžikistana, oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je naglasio kako je Rusija spremna pružiti punu podršku Tadžikistanu ukoliko dođe do eventualne ofanzive pripadnika talibanskog pokreta koji je između ostalog zabranjen u Rusiji.

“Putin je izrazio spremnost da pruži podršku Tadžikistanu kako na bilateralnom planu tako i u okviru ODKB-a”, saopćeno je iz Kremlja.

ODKB predstavlja vojno-politički blok koji obuhvata Rusiju te bivše sovjetske republike Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.