Tajanovci sa AVANTUROM / LUKOMIR & STUDENI POTOK

Tajanovci sa AVANTUROM / LUKOMIR & STUDENI POTOK
FOTO: Ilustracija

PDTAJAN

U subotu, 18. maja 2013. godine, u organizaciji Udruženja za podršku i razvoj sportskog turizma AVANTUR iz Sarajeva organizovan je jednodnevni planinarski izlet u Lukomir. Na poziv prijatelja iz AVANTURA devet Tajanovaca je uzelo učešće u ovom izletu.

Čak 106 planinara iz cijele Bosne i Hercegovine uzelo je učešće na izletu. Bili su tu članovi PD “Tajan-Lisac” iz Zenice, PD “Konjuha” iz Tuzle, članovi Udruženja “Ljubitelja prirode Eko – Sport” iz Ključa, članovi i prijatelji iz Izviđačkog odreda “Safet Ribić” iz Nemile te brojne druge Sarajlije, Zeničani, Tuzlaci, Cazinjani, Kakanjci, Fojničani, Olovljani.

– pravac kretanja od starta: Umoljani – Gradina – Obalj – Lukomir
– povratak: Lukomir – setnja iznad kanjona Rakitnice – Studeni potok – Gradina – Umoljani

Cijelim putem ispred nas pogled je uljepšavala Treskavica, prekrasna Visocica, Bjelasnica, kanjon Rakitnice i druge BH planinske ljepotice.

Iz Umoljana (1353m n/V) je startalo 106 planinara i planinarki. Ispod starog dijela sela, poznatog kao Gradina, upoznali smo se sa čuvenom legendom o tome kako su Umoljani dobili ime i vidjeli smo okamenjenu aždahu u stijeni. Naime, aždaha je u neka davna vremena krenula da pojede tadašnje seljane okupljene na teferiču. Oni su se u strahu okupili i počeli moliti Boga da ih spasi. Bog je aždahu okamenio u stijeni i ona i danas svjedoči tim događajima.

Dalje se grupa laganim tempom uspela na Obalj (1896m n/V), a odatle se spustila u Lukomir (1495m n/V), selo koje se nalazi na navišoj nadmorskoj visini u Bosni i Hercegovini. Na osnovu stećaka koji se nalaze u selu i koji potiču iz 14. i 15. vijeka, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina. Selo je do dan-danas sačuvalo svoj etno-izgled. Današnji stanovnici sela potomci su ovčara iz hercegovačkih sela Kamen i Žulj iz okolice Stoca, koji su zbog iznimno bogatih pašnjaka ovdje ljeti čuvali velika stada ovaca. Gradeći prva sezonska naselja (stanove), koja su poslije prerasla u današnje selo, najvećim su se dijelom ovdje naseljavali ljudi iz plemena Čomora i Masleša, koji su i danas najbrojnije porodice u Lukomiru. U Lukomiru je sniman film “Nebo iznad krajolika” Nenada Đurića u kojem su glumili Aleksandar Seksan, Haris Burina, Nada Đurevska, Jasna Diklić i dr.

Nakon pauze, grupa se uputila uzanom stazom iznad kanjona Rakitnice i bezbjedno stigla u Studeni potok, koji se dičio svojim proljetnim šarenilom boja. Za Studeni potok se upravo veže pomenuta legenda o aždahi. Naime, to je trag koji je ostavljala aždaha krećući se prema selu. Izišla je iz kanjona Rakitinice. I zaista, potok toliko podsjeća na trag kretanja zmije, da se teško otrgnuti od priče o legendi.

Svi učesnici su bez ikakvih problema prešli stazu i stigli sretno i zadovoljno do cilja.

Hvala AVANTURU na pozivu i čestitke na uspješnom organizovanom izletu.

Fotografije možete pogledati na oficijelnoj FB stranici PD “Tajan” Zenica klikom OVDJE.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS