Portal 072info

Tajna omjera 5:1: Otkrivena formula za ljubav koja će trajati zauvijek

Formula ljubavne sreće leži u omjeru 5:1. Barem tako tvrdi dr. John Gottman, svjetski slavan stručnjak za brak i profesor psihologije na Sveučilištu u Washingtonu

 

‘Nikada ne otiđite u krevet ljutiti’ i ‘Smijeh je najbolji lijek’ neki su od savjeta koji navodno garantiraju sretnu i stabilnu vezu. No djeluju li zaista? Stručnjak za brak koji se 40 godina bavi proučavanjem veza, tvrdi da je pronašao formulu za ljubav koja će trajati zauvijek.

Formula ljubavne sreće leži u omjeru 5:1. Barem tako tvrdi dr. John Gottman, svjetski slavan stručnjak za brak i profesor psihologije na Sveučilištu u Washingtonu.

Naime, proučavajući četiri desetljeća ljubavne veze Gottman je došao do zaključka da tajna sretnog braka leži u tome da na svaku negativnu interakciju s partnerom imate pet pozitivnih interakcija. Dr. Gottman koji je napisao brojne knjige na temu braka, svoj otkriće naziva ‘teorijom ravnoteže’ u vezi. 

‘Sve dok je u vezi pet puta više pozitivnih interakcija između partnera u omjeru s negativnim interakcijama, vezi ima velike šanse da bude stabilna’, kaže Gottman. Pozitivne interakcije mogu biti sitnice poput osmijeha i zajedničkog smijeha, postavljanja pitanja i izjavljivanja ljubavi, dok se pod negativnim interakcijama podrazumijevaju stvari poput svađa i kritiziranja. Pročitajte i 15 sitnica koje svaka žena zaslužuje u vezi.

‘Napravite li nešto negativno čime ste povrijedili partnerove osjećaje morate mu se odužiti s pet pozitivnih stvari. Zaključak je da iako je za stabilnost veze potrebna mala količina negativnosti, pozitivnost je ono što održava ljubav’, objašnjava Gottman te savjetuje parove da broj pozitivnih interakcija, između ostalog, povećaju s prakticiranjem zahvalnosti. 

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box