Tajni britanski izvještaj: Ruska vojska je na rubu kolapsa, Putin je uvjeren u pobjedu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Britanski mediji objavili su tajnu analizu ruske invazije na Ukrajinu, koju je napisao, kako tvrde, vrhunski britanski analitičar i koju su na uvid dobili visoki zvaničnici britanske vlade. U analizi se navodi da je ruska vojska “pred kolapsom” i da su njezini dosadašnji gubici od 30.350 vojnika.

Ukrajinci tvrde da su Rusi od početka invazije izgubili 207 ratnih aviona, 174 helikoptera, 1349 tenkova i 13 brodova. Nezavisni portal Oryx pak navodi da su Rusi ostali bez 4187 vojnih vozila, plovila i letjelica.

Izvještaj sugerira i da su zvaničnici Kremlja “uzaludno pokušavali uvjeriti Putina da je njegova agresija katastrofa, ali da Putin i dalje vjeruje da može izvojevati djelimičnu pobjedu”.

Šta stoji u izvještaju?

“Pokušaj Rusije da postigne brzu i odlučujuću pobjedu u Donbas još nije uspio. I dalje napreduju, dobivaju 1-2 kilometra dnevno. Rusi sada postižu uspjehe uglavnom uz pomoć uzastopnih, vrlo skupih, pješačkih napada koji podsjećaju na 1945, a ne na 2022. godinu.

Grupne neuspjehe Putin je do sada uspio prilično dobro sakriti od ruske javnosti, odnosno okriviti razne zvaničnike, koji su uhapšeni i smijenjeni.

Rusko stanovništvo donedavno je vjerovalo Putinovim dezinformacijama. Vidimo pokušaje unutar Kremlja da se Putinu i njegovom najbližem timu prenese poruka da stvari ne idu dobro, možda čak i katastrofalno”, stoji u izvještaju, prenosi Index.