Portal 072info

TAJNI DOKUMENT: Umjesto u Sisku, hrvatska će se nafta prerađivati u BiH!?

Rafinerija u Sisku u Hrvatskoj nije polovicom proteklog mjeseca zaustavljena samo privremeno, dok se ne sakupi nafta potrebna za normalan nastavak rada, kako su to iz Ine pokušali uvjeriti gnjevne radnike i hrvatsku javnost.

Upravo suprotno, dok sisačke mašinerije stoje, u Ini se u strogoj tajnosti analizira i priprema odvoženje domaće nafte na inozemne adrese.

To proizlazi iz internog Inina dokumenta koji je Jutarnji list dobio na uvid, a u kojem se razmatra mogući način umrežavanja hrvatskih naftnih polja s rafinerijama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Mađarskoj.

Kao što je poznato, sisačka Rafinerija je zadnjih godina prerađivala samo domaću naftu, koje godišnje ima oko 600 hiljada tona.

Kako su raspoložive količine sirovine osjetno manje od kapaciteta Rafinerije, postrojenja su radila na mahove, u tzv. Swing modu, što znači da se prerada pokreće kad se u Sisku sakupi od 200 do 300 hiljada tona nafte, a potom privremeno gasi do nove runde.

Unatoč takvom radu, sisačka je Rafinerija, dok prerađuje domaću naftu, poslovala pozitivno.

Ali Ina je uporno pokušava zatvoriti.

Pokušala je to i prošle godine u nekoliko navrata, skrivajući podatke o njenoj rentabilnosti i tvrdeći da je gašenje Siska jedino ekonomski racionalno rješenje.

Otpor je s hrvatske strane bio prejak, pa se namjera nije uspjela realizirati.

Postrojenja su ipak zaustavljena 14. januara, navodno privremeno, tvrdilo se kao i više puta dosad.

avaz.ba

Podijelite članak