Tajni pregovori u Sočiju: Šta su dogovorili Putin i Erdogan?

Tajni pregovori u Sočiju: Šta su dogovorili Putin i Erdogan?

Vladimir Putin sastao se s Recepom Tayyipom Erdoganom radi razgovora za koje se očekuje da će se usredotočiti na ruski rat u Ukrajini i za koje se priča da uključuju napore Kremlja da zaobiđe zapadne sankcije.

Putin je turskom predsjedniku poželio dobrodošlicu u Sočiju, ljetovalištu na Crnom moru, zahvalivši mu na pomoći u osiguravanju međunarodnog sporazuma kojim je obnovljen izvoz žitarica iz Ukrajine koji je bio poremećen ruskim ratnim strojem – kao i ruskih prehrambenih proizvoda i gnojiva – na svjetska tržišta.

Dogovor je okončao zastoj koji je prijetio globalnom krizom hrane, budući da su Ukrajina i Rusija među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica.

Još tri broda koja prevoze gotovo 60.000 tona žita isplovila su iz ukrajinskih crnomorskih luka u petak i na putu su za Britaniju, Irsku i Tursku.

“Ovo je gorući problem za mnoge zemlje, prije svega one u razvoju koje su na rubu velikih problema s opskrbom hranom i gnojivom.

Odluke donesene uz vaše direktno sudjelovanje vrlo su važne za sve te zemlje”, rekao je Putin Erdoganu na početku njihovih sastanaka iza zatvorenih vrata.

Izvještaji upozoravaju da bi sastanak mogao poslužiti skrivenom motivu.

U izvještaju ukrajinske vlade, koje je opisao Washington Post, navodi se da će Putin tražiti ruske udjele u turskim naftnim rafinerijama, terminalima i rezervoarima kako bi pomogao prikriti porijeklo izvoza ruske nafte prije planiranog embarga Evropske unije na naftu.

Isti izvor navodi da bi Rusija mogla tražiti korespondentne račune za velike ruske banke kako bi zaobišla finansijske sankcije.

Ruska vlada nije potvrdila izvještaj i nije bilo naznaka da će Turska prihvatiti prijedloge, što bi članicu NATO-a izložilo znatnom riziku od sekundarnih sankcija.

Na dnevnom redu razgovora, barem javno, bila je ekonomska suradnja.

Putin je istaknuo da je plinovod Turski tok nastavio funkcionirati “neometano… za razliku od svih drugih ruta”. Erdogan je iznio planove za izgradnju nuklearne elektrane uz pomoć Rusije.

No, napetosti između dvije zemlje i njihovih čelnika i dalje su značajne.

Turska je članica NATO-a, Ukrajini je prodala napredno oružje poput bespilotnih letjelica Bayraktar i u sukobu je s Rusijom oko budućnosti Sirije, gdje Kremlj podupire Bashara al-Assada, dok Turska nastoji steći utjecaj na sjeveru zemlje.

Bilo je i drugih naznaka da su dvojica čelnika planirala razgovarati o nečem drugom osim o svom ekonomiji.

Prije početka sastanka, ruski novinari primijetili su da je prisutan i Ramzan Kadirov, čečenski vođa koji je poslao snage pod svojom komandom i u Siriju i u Ukrajinu.

raport.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE