Portal 072info

Tako je proklinjao Amfilohije Radović: “Proklet bio Crnogorac koji nije vjeran majci Rusiji, živo mu meso otpadalo”

409f32638d08c17df5ca2239400cc9c9
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Proklet bio tri puta i 3.000 puta svaki onaj Crnogorac koji nije vjeran majci Rusiji”, “dao Bog da s njega živo meso otpadalo”, “dao Bog da taj bude srušen”, “neka svaki Crnogorac ga prikuje čekićem za most”…

Skoro trideset godina sa mitropolitskog trona, Crnogorsko-primorske mitropolije Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića, umjesto blagih riječi, odliježu kletve i klevete “svjedoka Božije ljubavi”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uoči posljednjeg rata i agresije Srbije na BiH, mitropilit Amfilohije Radović je rekao “proročki”: “Ako nema mira među mrtvima, neće ga biti među živima”, a tom rečenicom i počinje dokumentarni film, koji je o njemu snimila TV Crne Gore.

Film otkriva veliku mržnju koja dolazi iz redova Srpske pravoslavne crkve kroz lik i djelo Amfilohija, glavnog protagoniste velikosrpske politike u Crnoj Gori, i ironično je nazvan “Amfilohije Radović – Svjedok Božje ljubavi”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Došavši sa mjesta episkopa banatskog, 1990. je uzeo mjesto još živog i prilično mirotvornog mitropolita Danila Dajkovića, koji očito nije bio podoban za događanja koja će uslijediti: utvrđivanje velikosrpske ideje u Crnoj Gori, mobilizaciju ljudi, širenje nesnošljivosti i netrpeljivosti prema komšijama.

Amfilohije Radović sebe vidi kao nasljednika Svetog Petra Cetinjskog. No, crnogorsku naciju smatra izmišljenom i ne skriva svoj podijeljeni identitet.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I u njegovim stavovima o crnogorskim granicama, crnogorskoj državi i nezavisnosti, očituje se nemirenje sa važećim ustavnim poretkom.

Zanimljivo, oko njega uglavnom su ratni zločinci Željko Ražnatović Arkan, Slobodan Milošević, tokom rata bio je i blizak prijatelj Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i drugih zločinaca, što se jasno vidi na snimkama u filmu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tu su i scene veličanja Draže Mihailovića, proglašavanja Slobodana Miloševića svetim čovjekom srpstva, odlikovanje Vojislava Šešelja, a na kraju i jedna zastrašujuća i nevjerojatna rečenica koju je izrekao čovjek koji bi trebao širiti slogu, mir i Evanđelje. Mitropolit Amfilohije je kada je govorio o pokolju i genocidu u Srebrenici rekao: “Srebrenica je bila osveta”.

Mitropolit Amfilohije prema mišljenju brojnih političkih analitičara, miješanjem u politiku, konkretno, svojim pozivom građanima Crne Gore da izađu na nedavno održane izbore, i da glasaju protiv vlasti koja je donijela Zakon o slobodi vjeropispovijesti i koja “još istrajava na duhu tog antizakona”, doprinio je povratku fašizma i nacionalizma – četništvu kojem su prethodnih dana svjedočili Bošnjaci Pljevlja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Neki od lidera crnogorske opozicije, kao što je Andrija Mandić, također se mogu vidjeti u ovom dokumentarcu. Mandić je, primjera radi, kako se vidi na snimcima, stajao pored mitropolita Amfilohija kada je ovoj proklinjao: “Proklet bio tri puta i 3.000 puta svaki onaj Crnogorac koji nije vjeran majci Rusiji…, dao Bog da s njega živo meso otpadalo”.

Zbog svojih stavova i djelovanja Amfilohije Radović dobio je nadimak Risto Sotona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U videu ispod su neke od izjava crnogorske opozicije iz ranijih godina, kao i izjave Dritana Abazovića, lidera URA-e, a nakon posljednjih izbora u Crnoj Gori.

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)